Žustra rasprava obilježila simulaciju vježbe u domu Oružanih snaga BiH

Vijesti 23. jun 202119:22 4 komentara

Verbalni okršaj i žustra rasprava obilježili su simulaciju vježbe Koordinacija 2021. u Domu Oružanih snage Bosne i Hercegovine. Naime, trebalo se govoriti o zajedničkom odgovoru institucija u BiH na pojavu prirodnih i drugih nesreća, te vanrednih situacija, ali sve je krenulo u pogrešnom smjeru.

Sve je zasjenilo obraćanje prvog čovjeka Civilne zaštite RS, koji je prisutne, među kojima i ministre sigurnosti i obrane, optužio kako u simulaciji vježbe nema predstavnika srpskog naroda.

Eric Nelson smirivao situaciju

Za njega je bilo sporno i što u vježbi ne učestvuje Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje na nivou BiH, čiji rad je upitan već godinu dana. Sve se dešavalo pred visokim međunarodnim zvanicama, među kojima je bio i američki ambasador Eric Nelson, koji je smirivao situaciju.

Američki generali, ambasador Nelson, ministri Selmo Cikotić, Sifet Podžić, generali Oružanih snaga, brojne zvanice, s pažnjom su posmatrali predstavljanje simulacije vježbe Koordinacija 2021.

Milan Novitović nije zadovoljan sastavom Koordinacionog tijela BiH

Američki eksperti, rame uz rame s domaćim, prezentovali su kako brzo, efikasno, odgovoriti na izazove u slučaju prirodnih i drugih nesreća. No, prezentovanim nije bio zadovljan Milan Novitović, čelni čovjek Civilne zaštite Republike Srpske.

“Vi niste željeli ni simulirati Koordinaciono tijelo BiH, niste željeli da ga predstavite, zašto, zato što u tom tijelu imaju predstavnici Vlade Republike Srpske i predstavnici srpskog naroda u Vijeću ministara”, kazo je Milan Novitović.

Situaciju je smirivao ambasador SAD-a, Eric Nelson, te odgovorio Novitoviću.

“Važno je da nastavimo sa vježbom, u ovoj vježbi ne vidimo članove parlamenta, vidimo građane, policajce, volontere, članove agencija koji pomažu onima koji su pogođeni. Vrlo je važno da u vježbi danas učestvuju svi, iz svih entiteta i Brčko Distrikta i organizacija – to je vrijednost ove lekcije. Mnogo se stvari može naučiti. Zato želim zahvaliti svima koji učestvuju u ovoj vježbi. Sjećamo se svi poplava 2014. godine, zemljotresa u Hrvatskoj prošle godine, u takvim situacijama djelujemo”, naveo je Nelson.

Podžić kritikovao Novitovića

Uslijedili su obilasci prostorija u kojima se simulirala vježba. A potom i konferencija. Ministar odbrane Sifet Podžić, kratko se obratio. Nastup Novitovića u sali nazvao je ekscesom.

“Bit ćemo mi i dalje spremni i nastavit ćemo pomagati našim građanima bez obzira da li doživljavali ekscese kakav smo doživjeli jutros, da li neko blokirao budžet ili ne. Ovima koji su jutros napravili eksces evo samo jedna rečenica i završit ću, priroda ne poznaje ni nacionalne, ni administrativne ni bilo koje druge granice”, istakao je Podžić.

Ako se već simulirao zajednički odgovor na nesreću, onda se moralo simulirati i postojanje državnog Koordinacionog tijela, smatra Milan Novitović, bez obzira na to što ono ne funkcioniše izvijesno vrijeme, što je potvrdio i ministar sigurnosti, Selmo Cikotić.

“Ministarstvo sigurnosti je prije nekoliko mjeseci, prije više od tri mjeseca, dostavilo prijedlog nakon usaglašavanja sa više institucija, koje u tome učestvuju, Odbor za unutrašnju politiku. Odboru je tada prisustvovao moj zamjenik Jović je vratio taj prijedlog sa neodređenim kvalifikacijama da nije nacionalno izbalansiran”, naveo je Novitović.

Verbalni obračun Cikotića i Novitovića

Konferencija je vrlo brzo završena, nakon čega je ponovo došlo do internog verbalnog obračuna Cikotića i Novitovića, što je izazvalo reakciju drugog da se ponovo obrati, no gotovo niko od prisutnih nije ostao da ga sluša.

“Ja sam ostao rješavati problem da svima kažem mi unutar BiH imamo problem i on se može riješiti, ali ne ovako da okrenete leđa i odete od problema. Ja vas samo pitam kako ćete riješiti problem ako imate katastrofu koja je zahvatila i teritoriju RS i FBiH, a nemamo kapacitete. Ja vam ukazujem na slabosti BiH, dva ministra vam kažu da, mi nemamo Koordinaciono tijelo, je li to uspijeh ministara, super, čestitam”, poručio je Novitović.

Državno Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje, sastalo se posljednji put krajem prošle godine, kako bi se uključilo u aktivnosti suzbijanja posljedica koronavirusa. No, bez konkretnih rezultata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare