Žuta traka na liftu, izbjegla se tragedija… ali do kada

Vijesti 01. jan 202318:32 0 komentara
N1

Pad lifta u banjalučkom naselju Borik prije nekoliko dana ponovno je bio opomena da se zgrade stare i po 50 godina moraju bolje održavati. Što i kako rade zajednice etažnih vlasnika i jesmo li izgubili kulturu življenja?

Žuta traka, jasan znak… Sa osmog sprata do podruma propao je lift u banjalučkom naselju Borik. Automatske kočnice ublažile su pad, a izbjegla se tragedija. Pet osoba bilo je u liftu za vrijeme nesreće, tri su povrijeđene.

Zabrinuti stanari ulice Novice Cerovića, ali i mnogih drugih širom grada. Kažu liftovi su zapušteni, a kultura stanovanja se gubi.

“Mislim da se ne održavaju liftovi, uvijek pritužbe, zgrade pravljenje nešto starije. (N1: Do koga je?) I do stanara i do vlasti. Ja dok sam živjela u zgradi na Starčevici, uvijek smo uređivali zgradu, dobijali nagrade za dvorište, živa ograda, bila baš održavana zgrada, ali sada je zapuštena”.

“I do stanara je i do vlasti. Sreća živim u kući”.

“U većini zgrada se liftovi ne održavaju, dokaz je ovo što se desilo u Boriku. Ne insistira se da postoje zajednice etažnih vlasnika i niko ne preuzima odgovosrnost za to. Kada smo bili u drugom sistemu, održavanje je bilo sasvim u u redu, međutim i ovaj sistem je dobro zamišljen, samo što se ne provodi”.

“Ne znam ko održava te liftove, do njega je, ko ih održava ja nemam pojma”.

Stanari zgrade optužuju predsjednika ZEV-a da nije redovno održavao lift. Kada je i kako lift servisiran utvrdiće se istragom.

Nakon razornog zemljotresa u Banjaluci počela je gradnja prepoznatljivog stambenog kompleksa u naselju Borik. Prvi stanovnici ovdje su se doselili 1971. godine. Od tada je prošlo pet decenija.

Isto toliko stari su neki od liftova u gradu. Milan Kuruzović iz mjesne zajednice Borik 2, pokazuje nam zahtjeve za popravku lifta u jako lošem stanju, koje su stanari preko ZEV-a upućivali gradu. No, tamo kažu da nadležnost prestaje.

“Ja mislim da trenutno ima 4 ili 5, naravno da ne može sve odmah da se završi… Ovaj nemili događaj što se desilo to će se ponavljati ponovo, ukoliko ne budemo rješavali probleme koje imamo. Ko daje novac za popravke? Pa građani, ZEV, ali grad može da subvencioniše, čak je jedno vrijeme bila i akcija”, kaže Milan Kuruzović, član Savjeta MZ Borik 2 Banjaluka.

Slični problemi i na Kočićevom vijencu, nebezbjedni liftovi, dotrajale fasade, krovovi prokišnjavaju.

“Prijeti nam svakodnevno zaglavljivanje u liftu. Naravno da očekujemo pomoć Gradske uprave, ako ništa za neke velike projekte fasade, krovove, liftove… To su nama ključni problemi u mjesnoj zajednici”, ističe Jelena Orašanin, član Savjeta MZ Kočićev Vijenac.

Sanaciji liftova na području Banjaluke, uz učešće ZEV-a stambenih zgrada, nadaju se mnogi. No, u gradskom budžetu od 180 miliona KM novca za te namjene gotovo da nema. Građani ipak u nadi da će stare zgrade stare pola vijeka dobiti novo, ali i bezbjednije ruho.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!