“Zvaničnici nas ne predstavljaju kvalitetno na nivou koji bi građanima trebao osigurati mir i spokoj”

Vijesti 16. sep 202417:06 1 komentar
N1

Trakavicu oko izbora direktora SIPA-e, bezbjednosne izazove za BiH u svjetlu uvođenja obaveznog vojnog roka u susjedim zemljama, novi pokušaj atentata na Donalda Trumpa – komentarisao je za N1 direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva Denis Hadžović.

Podsjećamo, na dnevni red današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije uvršten prijedlog o imenovanju Slobodana Radinkovića za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji je bio trećerangirani kandidat.

“Vidimo da na osnovu medijskih izvještaja i dovođenja prvorangiranog u neke kriminalne miljee što nije potvrđeno i bar bi gdin Nešić trebao imati te informacije, Nezavisni odbor kako bi eliminisali tu osobu iz konkurencije. Ovo nam je predočio gdin Helez”, rekao je Hadžović.

Susjedne zemlje se naoružavaju

Također, Hadžović poziva zvaničnike da ne postavljaju pitanja i komentarišu naoružavanje drugih država, već da, kako kaže, građanima ponude odgovor u koju svrhu će to oružje biti korišteno.

“BiH od svega pravi problem tako da ne možemo da se otmemo utisku da nas ne predstavljaju kvalitetno na tom nivou koji bi građanima trebao osigurati mir i spokoj“, naveo je on.

Migrantska situacija

U proteklom periodu svjedočili smo međusobnim ubistvima migranata u BiH. Hadžović kaže da situacija nije alarmantna.

“Vidimo da su te grupe sve organizovanije. Ne posvećuje se pažnja kako bi se ti kriumčari koji su beskrupulozni nastavili sa svojim planom i iskorištavanjem te populacije. Tu bi se naše snage trebale odvažiti kako bi prekinuli te puteve migracije, otežali ih kako se ne bi dešavao ekstra profit kriminalaca”, objasnio je on.

Kada je riječ o novom pokušaju atentata na američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, dobro je što su svi osudili političko nasilje u protekla dva mjeseca i da ova situacija nije prihvatljiva američkom sistemu vrijednosti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare