Zvizdić: Formiranje novog svjetskog poretka, BiH mora realizirati dva najveća vanjskopolitička cilja

Vijesti 19. nov 202315:02 1 komentar
AA

Geopolitička situacija u svijetu trenutno je obilježena agresijom Rusije na Ukrajinu i daljnjom okupacijom Gaze, što su dva sukoba koja će zasigurno odlučivati o novom svjetskom poretku.

U svemu tome, Bosna i Hercegovina mora naći svoje mjesto realizacijom njena dva ključna vanjskopolitička cilja – članstvom u Evropskoj uniji i NATO savezu.

To je danas u Sarajevu izjavio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić govoreći o temi „Aktuelna politička situacija u i oko BiH, EU i NATO put BiH“ kao gost uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji nezavisne asocijacije intelektualaca „Krug 99“.

Među probosanskim političkim partijama i prijateljima Bosne i Hercegovine ne smije biti antizapadne retorike jer euroatlantske integracije BiH nemaju alternativu, kazao je također Zvizdić.

Kad je riječ o željenom ekonomskom razvitku Bosne i Hercegovine, najveći makroekonomski problem na tom putu je odlazak mladih obrazovanih kadrova. Njih bi u iseljavanju zaustavili i zadržali u vlastitoj zemlji njena politička stabilnost i pravna sigurnost.

U kontekstu situacije u regionu i odnosa Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama, Zvizdić naglašava da još politički egzistiraju osobe i hegemonistički projekti „iz devedesetih“, što narušava ukupne odnose na Balkanu.

Nasuprot tome, ima progresivnih i probosanskih snaga što žele mir i stabilnost iako drugi agresivno stvaraju medijsku a neistinitu sliku o nemogućnosti suživota na ovim prostorima.

Stoga stalno treba raditi na projektima koji će predstaviti region kao sigurno mjesto unutar evropskog prostora, poželjno za ulaganja, zaključuje Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare