Zvizdić i Čavara u Ženevi razgovarali sa delegacijom Svjetske trgovinske organizacije: “Primarni cilj BiH je članstvo u WTO”

Vijesti 15. okt 202415:50 0 komentara

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Denis Zvizdić, zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinkom Čavarom i poslanicom u Predstavničkom domu PSBiH Erminom Salkičević - Dizdarević razgovarali su danas u Ženevi sa delegacijom Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koju je predvodio zamjenik generalnog direktora Xiangchen Zhang.

Rekli su da je članstvo u WTO-u jedan od primarnih ciljeva vanjske politike BiH i da nosi snažnu poruku investitorima. Zahvalili su se na pomoći i podršci u ostvarivanju ciljeva za pristupanje WTO-u i rekli da je BiH u potpunosti opredijeljena za integraciju ekonomije u međunarodni trgovinski sistem koji je zasnovan na pravilima i principima na kojima radi ova organizacija.

Zamjenik direktora WTO-a Xiangchen Zhang rekao je da je najvažnija politička volja svih aktera u Bosni i Hercegovini što je ključno za uspjeh. Rekao je i da ohrabruje relevantne aktere u BiH kako bi se ostvario potrebni napredak BiH kada je riječ o pristupnom procesu BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Izrazio je nadu da će se ovaj proces uskoro završiti i tržište Bosne i Hercegovine uključiti u svjetski trgovinski sistem.

Članovi bosanskohercegovačke delegacije i zamjenik generalnog direktora WTO-a saglasili su se o tome da Bosna i Hercegovina ima evropsku perspektivu i izrazili nadu da će u narednoj godini pristupiti u punopravno članstvo WTO-a.

Sastanku je prisustvovala i zamjenica ambasadora BiH u Švicarskoj Lucija Ljubić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!