Zvizdić: O'Brien je s pravom kritikovao odlazak u Laktaše, Trojka ima dvije varijante u narednih mjesec dana

Vijesti 05. feb 202418:49 0 komentara
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić za N1 je komentarisao politička dešavanja u BiH nakon posljednih diplomatskih posjeta BiH te današnjeg novog ročišta na suđenju Miloradu Dodiku.

Promjena sudije u slučaju Dodika i njegovo negodovanje?

“Sud je ozbiljna državna institucija koja sa Tužilaštvom brani red i zakonitost u BiH. Siguran sam da tu radi ogroman broj profesionalaca koji svoj posao žele da rade bez političkog pritiska i igrokaza koji se priređuju svaki put tokom suđenja Dodiku”, kazao je Zvizdić i dodao:

“Provođenje pravde je najbolji oblik vladavine. U našem javnom prostoru se dešava da ljudi koji su presuđeni i kojima se sudi prave određene vrste medijskog spektakla i igrokaze u pokušaju da odvuku pažnju javnosti sa suštinskih tačaka”.

Višković kaže da su sada na tapetu Srbi, Bošnjaci su bili, doći na red i Hrvati?

“Čini mi se da ne postoji nijedan proces članu bilo koje političke partije a da se odbrana ne zasniva na tome da je to politički proces. Svi izbjegavaju da pročitaju suštinske tačke optužnice, jer ako bi to uradili vidjeli bi da nije riječ o bilo kakvim političkim procesima. To stalno odugovlačenje je taktika onih koji se nalaze u sudskom procesu”.

Psovke Sanje Vulić?

“Ovo je previše ozbiljna emisija da bi se osvrtali na ponašanje spomeute zastupnice. Sve je to dio jednoga igrokaza kako se u javnom prostoru ne bi govorilo o onom za šta je optužen Dodik”, smatra Zvizdić.

Kada je riječ o posjeti Jamesa O'Briena prošle sedmice i njegovim kritikama na račun političkih lidera, ističe sljedeće:

“Kao prvo mislim da je riječ o najkonkretnijem i najkonciznijem izlaganju nekog stranog diplomate u posljednjim godinama. Napravio je vrlo koncizan presjek političke situacije. Reakcije političara i stranaka koje su na neki način tretirane kroz njegov govor najbolje govore o tome da je pogodio tačno u sredinu. Neki su reagovali nervozno, kao što je to bio Dodik koji je dao 10-15 nesuvislih izjava. Drugi šute i ne žele pogoršati ionako loš status i položaj. Niko nije ostao a da na ispravan način nije tretirana njegova aktivnost”.

“Dodik ponovo želi da skrene pažnju kako se ne bi dogovorilo o onome što je posebno naglasio O'Brien. Što se tiče Trojke mislim da suština njegovog nastupa se u značajnoj mjeri poklapa sa politikom koju vodi Trojka u posljednjih godinu dana”, kazao je i dodao:

“S pravom je kritikovao odlazak u Laktaše, ali tamo nije potpisan nikakav sporazum”.

Hoće li se Trojka dogovoriti sa partnerima oko tehničkih izmjena?

“Trojka ima šansu da se dogovori do kraja februara, da se podrže one izmjene Izbornog zakona koje će izbore učiniti transparentnim i poštenim. To su samo izmjene koje se tiču integriteta izbornog procesa. Trojka ima dvije varijante u narednih mjesec dana; da se dogovore i podrže ona rješenja koja će izborni proces učiniti maksimalno transparentnim ili ako to ne uradi onda će doći do “nametanja” takvog zakona. Pozivam Schmidta, ako to koaliciona vlast ne uradi do početka marta, da on to uradi u skladu sa svojim ovlastima. U ovome trenutku najvažnija stvar je izbore učiniti poštenim, a onda ćemo u nastavku govoriti o detaljima”, kazao je Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!