Zvizdić: Odluka Hrvatske da zatvori prijelaze je pogrešna i provokativna

Vijesti 26. maj 202113:10 > 13:11 0 komentara
FENA

Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prijelaza sa BiH je posljednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske, rekao je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Istakao je kako se ovime “nanosi direktna, i očito namjerna, ekonomska šteta bh. privrednicima koji svoje proizvode izvoze u EU”.

Nova vrsta ucjene

“Ne želim da vjerujem, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja ‘novu’ vrstu pritiska, ucjene i miješanja u unutrašnje stvari BiH”, rekao je Zvizdić.

Kazao je kako nadležne institucije BiH trebaju hitno poduzeti sljedeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH:

1. Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mjere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim licima iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta;
2. Intenzivirati kampanju, posebno od strane privrednih komora na svim nivoima: “Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće”, sa posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se ljetuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima.
3. Ako izostane reakcija nadležnih tijela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsjedništva BiH.

Niko nema pravo ponižavati građane BiH

“Želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susjednu zemlju sa kojom dijelimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim istaknuti da niko nema pravo ponižavati građane Bosne i Hercegovine i donositi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije. Krajnje je vrijeme da naši susjedi počnu uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine koji je međunarodno priznat i neupitan”, zaključio je Zvizdić.

Denis Zvizdić i ranije je kritikovao odnos susjednih zemalja ističući kako nekim aktivnostima pokazuju da ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!