Zvizdić prisustvuje trećem parlamentarnom samitu Krimske platforme

Vijesti 24. okt 202417:54 0 komentara
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić prisustvuje Trećem parlamentarnom samitu Krimske platforme u Rigi, gdje je održao izlaganje o važnosti podrške pravednoj borbi Ukrajinskog naroda i značaju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

U svom obraćanju, Zvizdić je prenio nekoliko poruka međunarodnoj zajednici i ukrajinskom narodu, podsjećajući na iskustva Bosne i Hercegovine i pozivajući na solidarnost i odlučne korake.

„Međunarodna zajednica mora povećati vojnu, privrednu i svaku drugu pomoć Ukrajini. Bez snažne i kontinuirane podrške slijedi najgori scenarij. Svijet je godinama zatvarao oči pred strašnim zločinima u Bosni i Hercegovini, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici. Danas, 2024., svjedočimo masovnim zločinima i kršenju međunarodnog prava u Ukrajini, Gazi i mnogim drugim dijelovima svijeta“, istaknuo je u svom obraćanju Zvizdić.

Rekao je i da je potrebno hitno osnovati međunarodni sud za procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini.

N1

“Kao što je bio slučaj sa sudom u Hagu za bivšu Jugoslaviju, važno je da međunarodna pravda djeluje i jasno odredi ko su ratni zločinci, a ko branioci slobode i teritorijalnog integriteta,“ dodao je Zvizdić u svom govoru.

U trećoj poruci koju je uputio učesnicima Krimske platforme, Zvizdić je rekao:

„Moramo se vratiti međunarodnom poretku koji se temelji na pravilima i sankcionisati svakoga ko ta pravila krši. Sankcije su moćan alat za održavanje globalnog poretka, a nepoštivanje pravila vodi u anarhiju. Ruska agresija na Ukrajinu nije započela 2022., već 2014. aneksijom Krima. Međunarodna zajednica tada nije shvatila da popuštanje agresoru vodi do daljnje eskalacije“.

U završnom dijelu izlaganja, Zvizdić je istaknuo:

„Neće biti mira u Evropi bez mirne i stabilne Ukrajine kao članice Evropske unije i NATO-a, kao što nema mira bez stabilnog zapadnog Balkana u evropskoj zajednici. Punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO i EU, također, ključno je za dugoročnu stabilnost Evrope.“

Zvizdić je čestitao domaćinima na organizaciji Trećeg parlamentarnog samita Krimske platforme i izrazio nadu da će ove poruke potaknuti međunarodnu zajednicu na odlučne akcije.

Trećem parlamentarnom samitu u Rigi prisustvuju predstavnici preko 40 zemalja i predstavnika međunarodne zajednice.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!