Zvizdić: Srđan Mandić je kandidat Trojke, neophodno je da što prije dobijemo uvjete za poštene izbore

Vijesti 02. okt 202418:22 0 komentara

Očekivanja Vijeća Europe od Bosne i Hercegovine, zastoj zemlje na europskom putu, pregovori o Izbornom zakonu, deset godina Berlinskog procesa, problem BHRT-a, očekivanja od oktobarskih lokalnih izbora – teme su o kojima je u emisiji "Dan uživo" govorio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik stranke NiP, Denis Zvizdić.

U Skupštini Vijeća Europe danas se raspravlja o Bosni i Kercegovini. Bit će predstavljen izvještaj, ali i Prijedlog rezolucije za našu zemlju. Denis Zvizdić smatra da je vrlo značajno što je BiH i dalje u fokusu Vijeća Europe.

“Vijeće Europe je jedna izuzetno važna organizacija koja okuplja sve države Europe, bez obzira da li ste članica Europske unije. Rezolucija, poslije usvojene Rezolucije u UN-u, Rezolucija koja će biti usvojena u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe će biti izuzetno važna kako bi se i dalje svi građani čitave Europe upoznali sa zločinom genocida i kako bi se naravno minimiziralo negiranje samog genocida. Ali, Vijeće Europe je institucija koja se bavi prije svega ljudskim pravima, bavi se i brojnim drugim pitanjima, tako da očekujemo da će Rezolucija biti usvojena, a u njoj je naravno i vrlo jasno apostrofirana Republika Srpska kao kočničar europskih procesa, imenovanja Ustavnog suda. Traži se da se ukine diskriminacija u izbornom procesu, diskriminacija u obrazovanju, da se pojačaju sve aktivnosti u vezi sa borbom protiv kriminala, korupcije i tako dalje”, pojašnjava Zvizdić.

No, Bosna i Hercegovina je te obaveze preuzela prije 22 godine. Ipak status BiH u Vijeću Europe nije ugrožen, uprkos do sada neispunjenim obavezama, smatra Zvizdić.

“Ali je ugrožen ustavno-politički, ekonomski i društveni sistem Bosna i Hercegovine, zato što se cijelo vrijeme insistira na etno pristupu u svim procesima”, kaže zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik NiP-a.

Dodaje da u BiH svaki zakon, iz bilo koje pomenute oblasti, izaziva ogromne tenzije, sukobljavanja i otpore.

Jedna od tačaka u kojoj će se govoriti danas u Vijeću Europe je i Izborni zakon. Na pitanje da li vjeruje da ima načina da se u Bosni i Hercegovini postigne dogovor o Izbornom zakonu, Zvizdić odgovara: “Izborni zakon je, naravno, sistemski zakon, jedan od najvažnijih zakona za svaku državu. No, svaka članica državne koalicije na sto stavlja ona pitanja za koja misli da su izuzetno važne za napredak i za budućnost Bosne i Hercegovine. Kad govorimo o Izbornom zakonu, nisam baš siguran da se on može usvojiti tako brzo kao što najavljuje gospodin Čović. To je već peti, šesti ili deseti pokušaj da se promptno i hitno usvoji Izborni zakon, ali to jednostavno ne ide tako zato što Izborni zakon zahtijeva ozbiljnje konsultacije, zahtijeva konsultiranja Venecijanske komisije, zahtijeva učešće stručne i čitave javnosti, kako bi konačno bili izbačeni svi diskriminatorni elementi koji trenutno postoje u Ustavu o Izbornom zakonu.”

“Predstojeći lokalni izbori će biti podložni manipulacijama”

Za Zvizdića je prioritet ono što je definirano unutar 14 prioriteta iz europskog mišljenja za BiH, a to je, napominje, imperativna provedba presude Europskog suda za ljudska prava.

“Da ih sada ne nabrajamo, koji već 15 godina čekaju svoju provedbu i naravno unapređenje integriteta izbornog procesa koji predlaže OSC, dakle uvođenje novih standarda. Mi ne možemo sada reći da su ovi lokalni izbori urađeni po tim standardima, to je zapravo jedan pilot projekat. Jako mali ograničeni broj mjesta će imati skenere i kontrole. Dakle i ovi izbori će biti podložni manipulacijama i nama je neophodno da što prije dobijemo one uvjete koji će garantirati poštene izbore”, ističe Zvizdić.

Smatra da će Izborni zakon i dalje biti tačka na kojoj će se sporiti HDZ sa jedne i Trojka sa druge strane. No, konstatira da se SNSD na neki način distancirao od nekih zahtjeva koji je dao HDZ.

“SNSD je bio spreman, prije nego što je to radio visoki predstavnik, da se usvoje određene tehničke izmjene Izbornog zakona u smislu unapređenja integriteta. Naravno, HDZ je imao neke druge svoje političke ciljeve. Ja mislim da se mi moramo konačno opredijeliti da li ćemo ostati zarobljeni u etno pristupu u svim procesima, pa i u Izbornom zakonu, ili ćemo zaista učiniti prvi korak ka modernoj, savremenoj europskoj državi u kojoj ćemo naći jednu dobru ravnotežu između kolektivnoga i individualnog. Zbog toga nisam veliki optimista da se Izborni zakon može brzo dogovoriti, ali da smo spremni otvoriti razgovore o Izbornom zakonu koji se neće ticati samo pitanja sastava Predsjedništva BiH, nego brojnih drugih pitanja koja treba riješiti unutar Izbornog zakona. Za takve razgovore smo uvijek spremni”, dodaje.

Zvizdić o europskom putu BiH

Kada je u pitanju europski put BiH, Zvizdić je mišljenja da je on blokiran zbog stranaka sa područja RS-a, prvenstveno zbog SNSD-a.

“Europski put je u zastoju zato što uglavnom predstavnici stranaka koje dolaze s teritorija Republike Srpske, dominantan je SNSD, ne želi da glasa za zakone u kojima su sadržane europske vrijednosti i rješenja. One zakone koje moramo usvojiti da bismo otvorili pregovore s EU usvajaju se na način da mi preuzimamo pravnu stečevinu EU. Stranke Trojke su spremne bianco da potpišu svaki zakon koji u istom sadržaju dolazi iz EU, kakav je taj zakon u zemljama članicama EU. No, SNSD nije spreman. Nama trebaju četiri zakona da otvorimo pregovore – to je Zakon o VSTV-u, to je Zakon o sudovima BiH, Zakon o zaštiti ličnih podataka i Zakon o graničnoj kontroli. Ne postoji niti jedna prepreka da na jednoj od dvije naredne sjednice Parlamenta BiH ne usvojimo ta četiri zakona”, ističe Zvizdić.

Potpuno su, kaže, uzaludni pokušaji da se BiH izvuče iz zapadne sfere.

“Kakav god bio novi geopolitički poredak, ako bude neka nova željezna zavjesa u Europi, BiH će uvijek biti u sferi zapadnog utjecaja jer geografski, kulturološki i historijski pripadamo Europi i tako će i biti”, dodaje.

Komentirajući lokalne izbore u BiH, Zvizdić je mišljenja da će Trojka ostvariti izuzetno dobar rezultat, pogotovo kada su u pitanju načelnička mjesta u Kantonu Sarajevo.

“Trojka i dalje ostaje gravitaciono polje pozitivnih, europskih i modernih promjena i tako nastupa u većini općina. Dakle, ponavljam se, u Sarajevu će u smislu broja načelnika općina ostvariti ozbiljan rezultat”, dodaje.

Zvizdić nije otkrio za koga će glasati na predstojećim izborima, ali je potvrdio da je predstavnik Trojke za Općinu Centar Srđan Mandić, bez obzira što NiP nije stao iza tog kandidata.

“Gospodin Mandić je predstavnik Trojke. Mi imamo drugu odluku centrale. NiP na ovim lokalnim izborima izlazi u 61 općini, što znači da se infrastruktura jača i širi, da sve veći broj pristupa NiP-u, a ti izloirani slučaji nisu mjerilo niti su neki primjer na bazi kojeg treba posmatrati funkcioniranje Naroda i pravde”, poručio je Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!