Zvizdić u Washingtonu s kongresmenom Maloneyem: “SAD ostaje stabilan partner”

Vijesti 10. dec 202112:30 > 12:31 0 komentara
N1

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je u Washingtonu s kongresmenom Seanom Maloneyem o političkoj situaciji u BIH i o aktivnom angažmanu SAD na doprinosu izgradnji sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio se na snažnoj podršci američkih kongresmena u pomoći BiH u provedbi reformi na putu euroatlantskih integracija.

Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina imala jak zamah na ostvarenju ciljeva usmjerenih prema euroatlantskim integracijama, daljnjem jačanju demokratskih institucija i pravne države, na poštivanju ljudskih prava i borbi protiv korupcije, ali da je ovaj progres zaustavljen zbog antiustavne blokade rada državnih institucija koju provode pojedinci iz bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom sastanka upoznao kongresmena Maloneya o tome da je ugrožen ustavno-pravni poredak BiH, te da se posebno atakuje na Oružane snage BiH, Sud i Tuzilaštvo BiH, kao i na Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Predsjedavajući Zvizdić posebno je podcrtao i pitanje državne imovine koja je, kako je naglasio, usko povezana sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom države, te je upoznao kongresmena Maloneya sa nelegalnim nastojanjima da se državna imovina prebaci na entitetski nivo. Saglasili su se da je to u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim i domaćim pravom i sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da većina građana želi mir i sigurnost i da nastojanja Bosne i Hercegovine moraju ostati usmjerena prema najvažnijim prioritetima vanjske politike, a to je pristupanje NATO savezu i Evropskoj uniji, čime će se stvoriti pretpostavke za permanentan mir, dugoročnu stabilnost i ekonomski napredak.

Kongresmen Maloney je rekao da SAD čvrsto stoje iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, te da ostaju stabilan partner i stvarna podrška u realizaciji euroatlantskih ciljeva, ekonomskog napretka i jačanja vladavine prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!