ZZJKS prekida ugovor s jednom apotekom zbog malverzacije s receptima

Vijesti 30. dec 202221:49 0 komentara
N1 (Ilustracija)

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) danas je obavijestio korisnike da je prekinuo danas ugovor sa apotekom "Europharm-ogranak Pharm" koja se dovodi u vezu s malverzacijama prilikom izdavanja lijekova na recept.

Kako su naveli na zvaničnoj stranici, od 1. januara 2023. godine prekidaju svaki vid ugovora i saradnje sa apotekom “Europharm Pharm Bugojno-ogranak Pharm” koja se nalazi na adresi Trg Barselone 3 u Sarajevu te da ona više nije ugovorna apoteka ZZO KS.

“Shodno navedenom, osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, počev od navedenog datuma, svoje pisane ili elektronske recepte mogu realizovati u 176 drugih ugovornih apoteka koje će stajati osiguranicima na raspolaganju”, kazali su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Podsjetimo da inače Kanton Sarajevo ovih dana potresa afera “lažnih dijagnoza” nakon što je primijećeno više zloupotreba podataka pacijenata kojima su se u kartone upisivale nepostojeće dijagnoze, pa se može reći da je i ovo jedna od reakcija Kantonalnog zavoda u vezi s tom temom.

U razgovoru za N1 šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić je kazao da je ova afera mnogo komplikovanija te da postoje insinuacije da su zloupotrebe mnogo veće nego se mislilo.

Afera “lažne dijagnoze” u KS: Zloupotrebe mnogo veće nego se mislilo

Al Jazeera Balkans piše da je zloupotrebom kartona sarajevskih pacijenata ZZO KS oštećen za 200.000 eura.

Navedeno je i to da osim ove apoteke, afera još obuhvata imena devet ljekara.

O ovom slučaju je obaviješteno i Tužilaštvo KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!