Slobodno tumačenje Fadila Novalića: Freelanceri su slobodni sateliti

Viralno 20. nov 202111:44 2 komentara
Facebook Screenshot

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine u svom, sada već tradicionalnom, live obraćanju na Facebooku prije dva dana negirao je da će se novim izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak oporezivati nasljedstvo kao i štednja. Međutim, veliku pažnju je privukla njegova izjava o freelancerima, koji, sudeći prema izjavama opozicije, spadaju u radnike koji će plaćati znatno veće poreze. I, tradicionalno, ponovo je svojim “slobodnim tumačenjem” izazvao podsmijehe javnosti.

Naime, Novalić je u jednom trenutku u svom pojašnjenju šta su freelanceri rekao da su to, citiramo: “slobodni sateliti”, što je zapravo privuklo veliku pažnju korisnika društvenih mreža koji su dijelili taj dio njegove izjave uz sarkastične komentare.

POVEZANE VIJESTI

Fadil Novalić, svakako pripremljen da sa papira pročita i obrati se javnosti povodom prijedloga zakona koji je izazvao buru, krenuo je sa slobodnim tumačenjem i izlaganjem definicije freelancera.

“Bilo je pitanje freelancera. Oni su prije svega novi naziv na našem prostoru i općenito na svijetu i tek su se sada počeli prepoznavati u zakonima. Freelancer su ako pogledamo u nekim slobodnim tumačenjima, neki slobodni sateliti kojih čas ima, čas nema. To se u nekom ekonomskom smislu odnosi na to da čas rade, čas ne rade ili imaju ugovore ili ih nemaju. I mi podržavamo taj vid ekonomije”, kazao je, između ostalog, Novalić.

Zbog ovog slobodnog tumačenja njegove definicije freelancera, Novalić je postao po ko zna koji put tema na društvenim mrežama i izazvao je brojne podsmijehe.
Tako su neki od korisnika napisali na Twitteru da je Novalić pojasnio šta su freelanceri ukoliko neko ne zna.

Bilo je i onih koji su izjavili da se srame, a čak su i na YouTubeu već montirani smiješni klipovi uz korištenje ove njegove izjave.

Jedan od njih je Novalićevo pojašnjenje freelancera i isječak iz kultne Top liste nadrealista kada Branko Đurić Đuro pojašnjava kakve je boje bio NLO.

Nedavno je još jedna Novalićeva izjava pobudila veliki broj komentara. Naime, on je pojašnjavao da se štednja neće oporezivati, ali da bi volio da ljudi umjesto što štede, više investiraju i stvaraju nova radna mjesta, prihode i sl.

Napomenimo da se premijer Vlade FBiH koja je tri godine u tehničkom mandatu već duži vremenski period ne pojavljuje u medijima.

Umjesto toga, odlučio se za novi vid komunikacije – Facebook live gdje se obraća javnosti odgovarajući sa unaprijed pripremljenim odgovorima na unaprijed dogovorena pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare