Video jagode pod mikroskopom će se pobrinuti da dobro operete voće naredni put

Viralno 31. mar 202314:36
Shutterstock/Ilustracija

Počinje sezona jagoda, ali sljedeći put kada jednu stavite u usta, poželjet ćete biti sigurni da je temeljito oprana – posebno nakon što vidite šta možete pronaći na njenoj površini. U nedavnom videu objavljenom na Twitteru, kriška jagode je stavljena pod mikroskop, a sljedeći krupni plan pokazuje šta se zapravo nalazi na njoj.

Brojne vrste buba koje se smatraju štetočinama žive na različitim dijelovima biljaka jagode. Neki veći insekti, čak polažu jaja u jagode, borovnice i vinsko grožđe. Drozofile s pjegavim krilima izlegu se unutar jagode prije nego što njihove larve ispužu, piše MyModernMet.

Iako neće sve jagode sadržavati larve, potvrđeno je da drozofile s pjegavim krilima zapravo polažu jaja unutar jagoda. To onda može uzrokovati pojavu buba ili ličinki kada se voće stavi u mješavinu octa i soli na određeno vrijeme.

Dvopjegasta paukova grinja, koja može živjeti i na drugim biljkama, voli izvlačiti hranjive tvari iz listova biljaka blizu zemlje, oštećujući ih i ostavljajući im bronzanu nijansu.

Iako nije sigurno da li je snimak izmijenjen, postoji nekoliko video zapisa na YouTubeu koji također prikazuju insekte.

Ipak, samo zapamtite da temeljito operete voće prije jela i ohrabrite se u saznanju da ovi mali insekti nisu štetni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare