Sladić najavljuje drastične promjene: Snijeg i temperature niže za 20 stepeni

Vrijeme 09. dec 202220:213 komentara
Nedim Sladić
Izvor: Nedim Sladić

Ova sedmica je počela tmurnim i kišovitim vremenom koje je najviše pogodilo područje Hercegovine i jugozapadne Bosne. Razlog tome su vlažne zračne mase koje su sa Mediterana pristizale na ta područja gdje su se stalno obnavljali oblaci i gdje su zabilježene količine padavina koje su bile veće nego u većini područja Bosne.

Ono što je evidentno da i u naredna dva dana očekujemo veće količine padavina na prostoru Hercegovine i jugozapadu Bosne. Večeras treba istaknuti da će biti obilnijih lokalnih padavina i to naročito na području Hercegovine gdje se može očekivati i pojava pljuskova sa grmljavinom odnosno lokalno intenzivnija veća količina padavina u veoma kratkom vremenskom intervalu što može uzrokovati i pojavu lokalnih bujičnih plavljenja.

Treba istaknuti da ćemo se i dalje nalaziti pod visinskim strujanjem tako da će iduća noć biti natprosječno topla. U većini područja temperatura zraka između 7 i 12 stepeni a naravno potpomognuta uticajem južnog vjetra.

Što se tiče subote pretežno oblačno sa kišom u većem dijelu zemlje a potom nakon tog toplog dijela prvog toplog dijela vikenda slijedi pad temperature zraka. Naime, sa sjeverozapada evropskog kontinenta prodirat će hladan zrak nakon što ovaj poremećaj sa Sredozemlja se bude premještao noćas prema Jadranu a onda dalje prema istoku a sa njegove zadnje strane upravo sa sjeverozapada će pristizati hladniji zrak koji će oboriti temperaturu pa će sa padom temperature prvo u višim dijelovima kiša prelaziti u snijeg. Snijega će ovoga puta biti u nizinama što će za većinu područja biti prvi ovosezonski snijeg.

Taj snijeg se očekuje najprije na sjeverozapadu Bosne a potom do kraja nedjelje snijeg se može očekivati u sjeveroistočnim područjima. Iako govorimo o prolaznoj promjeni vremena, ona će rezultirati i temperaturnim padom pa ćemo govoriti o padu temperature od 20 stepeni u odnosu na najvišu subotnju temperaturu. Ako damo da u subotu očekujemo temperaturu od 15 stepeni u Sarajevu, a već u utorak jutarnju oko -5, tada govorimo o ozbiljnijem padu.

U ponedjeljak prestaju padavine, a onda će se izvedriti, što će usloviti hladnu noć pa u utorak jutarnje temperature zraka na planinama i do -12, u nizinama od -8 do -3, na jugu Hercegovine do 1-2 stepena. Najviša dnevna od 0 do 5 u Bosni, a na jugu od 9 do 10 stepeni.

Međutim, od srijede pristiže topliji zrak ova epizoda neće dugo potrajati i mi možemo govoriti sada kako stvari stoje vrlo vjerovatno ovaj prvi dio sedmice će biti najhladniji u dosadašnjem tijeku decembra pošto kada gledamo na dugoročne staze postoji mogućnost aktivacije Atlantika samim tim jačanje zapadanih vjetrova. To bi nas stavilo u red toplih strujanja odnosno pristizanja toplije zračne mase. Tako da u drugom dijelu decembra možemo očekivati, prema trenutnim analizama, ponovo više temperature.

Do tada više detalja u narednim kolumnama koje će se objavljivati ekskluzivno i samo na N1 portalu.

Zabranjeno preuzimanje ovog sadržaja!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar