Sladić prognozirao kakvo nas ljeto očekuje: “Ništa ne smije biti iznenađenje”

N1

Bh. meteorolog Nedim Sladić za N1 je govorio o vremenskim prilikama kako u narednom periodu tako i šta nas očekuje u ljetnim mjesecima koji su pred nama. Sladić najavljuje da se baš kao i prethodnih godina očekuje toplije ljeto u odnosu na godinu prije.

U narednim danima, Sladić prognozira nestabilne vremenske prilike sa temperaturama zraka iznad prosjeka.

“Neće biti pretjerano hladno jer izostaju oni hladni prodori pri čemu su temperature zraka opet iznad višegodišnjeg prosjeka. Idući prema 3. i 4. junu tendencija koja je primjetna na prognoznom materijalu da na visinima raste, imat će refleksiju u prizemlju (tlu op.a.). Drugim riječima, natprosječno topao period se nastavlja potpomognut tim visinskim strujanjem, ali neće biti posve stabilno. U ova dva-tri dana područje sjeveroistoka Bosne ima najmanju šansu za padavine s obzirom na to da je strujanje sa sjeverozapada pa se glavnina nestabilnih sistema danas i sutra prije svega zadržavaju južno od Sarajeva, odnosno, od Sarajeva ka jugozapadu se razvijaju u planinskim područjima centralne i zapadne Bosne, a potom se šire prema sjeveroistoku, odnosno, prema sjevernoj Hercegovini i istoku Hercegovine”, rekao je Sladić.

Ljeto 2024.

Kada govorimo o ljetu koje je pred nama, Sladić ističe da će biti toplije u odnosu na prethodnu godinu.

“Okvirno gledano 40 do 60 posto analiziranih slučajeva je bilo toplije nego što je to uobičajeno. To opet nije iznenađenje jer svako ljeto od 2006. godine je toplije nego prethodno i govorimo o odstupanju jednog do dva stepena na najnoviji referentni niz 1991-2020. godina”, naveo je Sladić.

Toplotni valovi

Baš kao i u prethodnim godinama i ove nas očekuju toplotni valovi, najavljuje Sladić.

“Postojat će jedan toplotni val koji će imati temperaturu zraka veću od 35 pa i pribiližiti se i lokalno premašiti 40 stepeni kao i proteklih godina”, rekao je Sladić.

U suštini, Sladić je ljeto koje nas očekuje sumirao ovako:

“Toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, padavinama uglavnom normalno, malo sušnije ali svakako treba istaknuti da ima povećana vjerovatnoća za toplotnih valova s obzirom da se sva ti mjeseca očekuju sa pozitivnim temperaturnim odstupanjem”.

Zima i nedostatak snijega

Zima koja je iza nas nije obilovala pretjerano snijegom, te Sladić objašnjava da u odnosu 80 naprema 20 više je izglednije da budu toplije zime i nakon nekoliko godina dođe period zima sa hladnijim i sniježnim padavinama.

“Priroda nađe svoj balans i ništa više ne smije da bude iznenađenje kao što ne smije biti iznenađenje osjetno hladnije mase u julu mjesecu kao i osjetno topliji prodor u martu mjesecu ili aprilu”, zaključio je, između ostalog, Sladić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!