
Tamnozeleno lisnato povrće, tofu i bijeli luk samo su neke od namirnica koje mogu snažno doprinijeti zdravlju vaših bubrega, tvrde zdravstveni stručnjaci. Kako navodi platforma Eating Well, bubrezi su izuzetno važni jer filtriraju otpad iz krvi, regulišu tekućine i proizvode hormone neophodne za zdravlje kostiju i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Dodavanje određenih namirnica u svakodnevnu prehranu može dodatno ojačati rad bubrega i spriječiti njihovo preopterećenje. Evo pet preporučenih namirnica za podršku zdravlju ovog vitalnog organa:
1. Tamno lisnato povrće
Špinat, kelj i raštika bogati su vitaminima C, E i K te mineralima poput kalcija, magnezija i željeza. Prema dijetetičarki Catalini Ruz Gatici, ovo povrće pomaže u borbi protiv upala i štiti od oksidativnog oštećenja, posebno kad su bubrezi pod stresom.
2. Kisele višnje
Prepune su vitamina A i antioksidansa koji mogu pomoći u regulaciji krvnog pritiska – jednog od glavnih faktora rizika za oštećenje bubrega. Uključivanje kiselih višanja u prehranu može tako doprinijeti stabilnosti krvnog pritiska i zdravlju bubrega.
3. Tofu
Biljni izvor proteina kao što je tofu predstavlja zdraviju alternativu mesu, s obzirom na to da životinjski proteini stvaraju kiselu sredinu koja opterećuje bubrege. Tofu ima nizak sadržaj fosfora, kalija i natrijuma, što ga čini pogodnim i za osobe sa slabijom funkcijom bubrega.
4. Laneno sjeme
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, laneno sjeme pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. To je izuzetno važno jer povišen šećer dugoročno može uzrokovati oštećenje bubrega. Uvrštavanje lanenog sjemena u ishranu može pomoći u prevenciji tog rizika.
5. Bijeli luk
Poznat po svom protuupalnom djelovanju, bijeli luk smanjuje krvni pritisak i štiti bubrege od oksidativnog stresa. Osobe s bolestima bubrega posebno mogu imati koristi od redovne konzumacije bijelog luka.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare