Naučnici: Kako da vjerujemo Rusiji bez podataka o kliničkom ispitivanju vakcine?

Zdravlje 11. aug 202023:24 > 23:46
Shutterstock

Ruska najava odobrenja za vakcinu protiv koronavirusa nakon manje od dva mjeseca kliničkih ispitivanja na ljudima izazvala je uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje koji kažu da je teško vjerovati vakcini za koju nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

Odlučna da bude prva u svjetskoj trci u razvoju vakcina protiv pandemijske bolesti Kovid-19, Rusija tek treba da sprovede kliničko ispitivanje širokih razmjera koje će rezultirati podacima o tome da li djeluje, a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, “lakomisleni” potez.

“Rusija zapravo sprovodi eksperiment na nivou velike populacije”, kaže Ajfer Ali, specijalista za ispitivanja lijekova u “Warwick Business School” u Velikoj Britaniji.  

Ona kaže da takvo munjevito odobrenje može da znači da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti. A one, iako vjerovatno rijetke, mogle bi biti teške, upozorava Ali.  

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je vakcinu koju je razvio moskovski institut Gamalej sigurna i da je jedna od njegovih ćerki istu dobila.  

Fransoa Balu, stručnjak sa genetskog instituta pri “University College London” kaže da je to “lakomislena i blesava odluka”.  

VEZANE VIJESTI

“Masovno vakcinisanje sa neprimjereno testiranom vakcinom je neetično”, kaže on.

“Bilo koji problem sa ruskim programom vakcinisanja bio bi poguban i po negativnim učincima na zdravlje, ali i zbog toga što bi odložio prihvatanje vakcine u populaciji”. 

Njegove riječi potvrđuje i Deni Altman, profesor imunologije na “Imperial College London”, koji kaže da bi kolateralna šteta primjene vakcine za koju se ne zna da li je sigurna i djelotvorna bilo “nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema”.  

U ovom trenutku desetak proizvođača lijekova širom sveta, koji razvijaju vakcinu, sprovodi ispitivanja mogućih vakcina na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetke hiljada dobrovoljaca.  

Treća faza ispitivanja je od ključnog značaja

Nekoliko njih koji su najviše odmakli poput kompanija “Moderna”, “Pfizer” i “AstraZenece” nadaju se da će do kraja godine znati da li je njihova vakcina sigurna.  

Oni će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti vakcine i podnijeti ih nadležnim tijelima u SAD, Europi i gde god je potrebno na provjeru.  

Rusko ministarstvo zdravlja je takvo odobrenje izdalo prije takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju na hiljade ispitanika.

Takva ispitivanja smatraju se neophodnim preduslovom za odobrenje vakcine i stavljanje iste u promet.  

Piter Kremsner, stručnjak nemačke univerzitetske bolnice u Tuebingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju vakcine CureVac, kaže da je ruski potez bezobziran.  

“Normalno je da treba veliki broj ljudi da bi se testirala vakcina  prije nego što bude odobrena”, kaže on.

“Mislim da je bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi”.  

Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskoj vakcini  uključujući kako je napravljena i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i da li može da spreči infekciju Kovid-19 ostavlja u mraku naučnike, zdravstvene vlasti i javnost.  

“Nemoguće je znati da li je ruska vakcina djelotvorna bez podnošenja naučnih podataka na analizu”, kaže Kejt Nil, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom univerzitetu Notingem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad