Evo po kojem se redoslijedu pojavljuju simptomi covida-19

Zdravlje 15. okt 202010:42 > 10:47
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL

Simptomi covida-19, poput temperature i kašlja, slični su nizu drugih uobičajenih bolesti, uključujući sezonsku gripu. Kako se još uvijek borimo s epidemijom, a sezona gripe je pred nama pa je bitno znati razlikovati simptome ove dvije bolesti.

Istraživanje sa Sveučilišta Južne Kalifornije (USC) uspjelo je utvrditi da simptomi covida-19 često započinju određenim redoslijedom. To otkriće može pomoći osobama koje imaju koronavirus da se izoliraju i na vrijeme počnu liječiti, što bi moglo značajno poboljšati ishode pacijenta.

“Ovo je posebno važno znati kada se preklapaju ciklusi bolesti poput gripe koja se javlja u isto vrijeme kada traje epidemije covida-19”, kazao je dr. Peter Kuhn, jedan od autora studije i profesor medicine, biomedicinskog inženjerstva, zrakoplovstva i svemira i strojarstva na USC.

VEZANE VIJESTI

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kod preko 55 000 oboljelih od covida u Kini. Također su pogledali skup podataka prikupljen na gotovo 1100 slučajeva covida koje je između prosinca i siječnja prikupila stručna skupina za medicinsko liječenje covida u Kini.

“Redoslijed simptoma je važan. Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da liječnici mogu prije utvrditi ima li netko covid ili neku drugu bolest, što liječnicima pomaže da donesu bolje odluke”, kazao je JosephLarsen, vodeći autor studije.

Redoslijed simptoma kod covida-19

Prema nalazima studije, ovo je redoslijed simptoma koje pacijenti zaraženi koronavirusom mogu iskusiti:

  • vrućica
  • kašalj i bolovi u mišićima
  • mučnina ili povraćanje
  • proljev

“Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskom gripom češće razvijaju kašalj prije početka vrućice. U stvarnosti je to možda teško raspoznati jer gripa često naglo počinje s trijadom simptoma, uključujući bolove u leđima, zajedno sa suhim kašljem”, rekao je dr. RobertGlatter.

Glatter je rekao da su nalazi studije potencijalno korisni “pri procjeni više pacijenata u užurbanom kliničkom okruženju”. U studiji se navodi da je prvi simptom covida vrućica, dok gripa započinje kašljem.

Glatter je podijelio svoje iskustvo liječenja pacijenata s covidom-19 u New Yorku.

“Općenito, iako je vrućica najčešće opisivani početni simptom infekcije covid-19, stvarnost onoga što vidim na prvim crtama fronta promjenjivija je. Neki pacijenti prijavili su samo gubitak okusa ili njuha i osim toga, osjećaju se dobro”, rekao je.

Glatter je rekao da su se i kod ostalih pacijenata “pojavile malaksalost, glavobolja i vrtoglavica”, što na neki način podsjeća na simptome moždanog udara, ali bez temperature, kašlja ili bilo kakvih dokaza o simptomima gornjih dišnih putova.

“Također sam vidio da pacijenti imaju samo bolove u prsima, bez ikakvih respiratornih simptoma. Mučnine, povraćanje i proljev nakon pojave vrućice i kašlja također sugeriraju na covid”, pojasnio je Glatter.

Ovo istraživanje može pomoći zdravstvenim djelatnicima u razlikovanju pacijenata s gripom od onih s covidom. Iako redoslijed simptoma kod koronavirusa nije jednak kod svakog pacijenta, ovo istraživanje je i dalje koristan vodič za pružatelje zdravstvenih usluga, piše Healthline.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.