Gligić: Epidemija će početi da nestaje kada bude više od 50 odsto prokuženih

Zdravlje 16. okt 202018:20 > 18:29
Izvor: N1

Virusolog Ana Gligić smatra da će nas preporučeno nošenje maski i na otvorenom zaštiti od koronavirusa, koji se, kako ističe, prenosi na sve moguće načine, osim hranom – to još nije dokazano. Ona navodi da će epidemija početi da nestaje kada bude više od 50 odsto stanovništva prokuženo. Dodaje da vakcinu nećemo sigurno imati ove godine, odnosno da će se njene prvobitne procene da će biti potrebno 18 meseci za nju, verovatno obistiniti. Naglašava da je za "pravu" vakcinu potreban veliki broj godina.

“Ovaj virus ima neobične osobine, koje su i napravile da se pojavi u pandemičnoj formi. U startu sam mislila da se prenosi samo kapljičnim putem, međutim, on se prenosi na sve moguće načine, osim hranom. To još nije dokazano. Prenosi se i kontaktno i kapljično i vazduhom. Ima tu nekih šema (prenošenja), virus može da se osuši, on se tako konzervira, vi prođete, zanjišete vazduh i on se tako podigne, i vi ga udahnete”, pojašnjava Gligić u Danu uživo na TV N1 Srbija.

Ona ocjenjuje da je rezultat masovnih okupljanja sadašnja situacija.

Krizni štab je danas prvo najavio obavezno nošenje maski i na otvorenom zbog rasta broja slučajeva koronavirusa, ali su onda nakon toga rekli da je to, ipak, samo njihova stručna preporuka, pošto je tehnički nemoguća takva vrsta primene, jer nema resursa da se kontroliše na nivou cele zemlje.

“Prošli su godišnji odmori, svako ko je otišao na odmor, otišao je da se provede. Nije sigurno sedeo sam u sobi, i zato sada imamo toliko zaraženih”, ocjenjuje virusološkinja i ističe da je Srbija u prvom talasu epidemije, “jer nije završena, a ovo je dinamika i postepeno stvaranje imuniteta”.

“Juče sam čula da je kod nas 15-20 odsto stanovništva steklo imunitet, a ako idemo ka tome da epidemija nestane treba da imamo više od 50 odsto prokuženog stanovništva. Ili ćemo da pustimo da se prokužimo ili da se vakcinišemo, pa svako nek izabere šta mu odgovora. Ali, državi ne odgovara da se prokužujemo na ovaj način… jer treba obezbediti bolničke kapacitete”, kaže Gligić.

Za pravu vakcinu potreban veliki broj godina

Kaže da vakcinu protiv koronavirusa nećemo dobiti ove godine, već je možemo očekivati tek za 18 mjeseci, kako je i sama ranije predvidjela. Komentarišući rusku vakcinu, navodi da su i sami Rusi rekli da njeno dejstvo može da traje dvije godine, što je “jako kratko”. Za rusku vakcinu Sputnjik V kaže da su iza nje stala 32 naučnika i da misli da je dobro napravljena, jer je napravljena na nosaču virusa.

“Prava vakcina, koja bi mogla dati večni imunitet, za takve vakcine je potreban veliki broj godina, jer su testiranja na ljudima veoma komplikovana, da se ne bi desilo ovo što se dešava sa testiranjima u SAD i Britaniji”, navodi Gligić i ističe da treba da primimo prvu vakcinu koja bude gotova, bez obzira čija je, ali mora, naravno da bude proverena njena imunogenost i toksičnost, “jer pandemiju moramo zaustaviti”.

Dodaje i da bi svako kome to zdravlje dozvoljava trebalo da primi i vakcinu protiv gripa. “Ona je četvrorovalentna, uzeta su četiri virusa koji su bili aktivni prošle godine, tako da ćemo stvoriti imunitet na četiri virusa”.

Ona smatra da je nemoguće “spojiti” virus gripa i korone i napraviti neki “monstrum virus”.

“Ukrstiće se vremenski. Bilo bi loše ako u isto vreme oba virusa napadnu, prognoza je loša”, ocjenjuje Gligić.

“Nećemo se lako otarasiti korone. Ona je nastala u prirodi, ne verujem da je virus nastao u laboratoriji, ali treba da se i to ispita. U prirodi se izvršila neka rekombinacija, našao je intermedijalnog prenosioca, još se ne zna kojeg, ali poreklo mu je iz slepog miša, ali ko ga je preneo, to ne znamo”, ističe ona i dodaje da su virusi “najperfidniji paraziti u svetu. Mogu da žive samo ako koriste tuđi metabolizam i tuđu ćeliju. To je jedna neispitana stvar, možda će se jednom naći i lek, jer za sada leka za viruse nema”.

Najviši pik korone izgleda tokom zime

Kaže da će “koliko se priča, najviši pik koronavirusa, izgleda, biti tokom zime”.

“Klimatske promene su suštinske u virusima i njihovim promenama na neki način, kao što deluju i na ljude. Inače, korona je jedan od 1.400 znanih virusa u prirodi, i zato je Svetska zdravstvena organizacija napravila mrežu laboratorija u kojima se oni ispituju, ima ih 135 takvih laboratorija koje su umrežene, da bi što pre došli do rezultata da se suzbije novi virus. I naš Torlak je bio umrežen kad sam ja radila”, navodi Gligić.

Pošteno iznijeti šta je šta kad sve prođe

Na pitanje da li misli da je bilo manipulacije brojevima o zaraženima i umrlima u Srbiji, ona kaže da “misli da je bilo”.

“Nemam uvid pa ne mogu da tvrdim, ali mislim da je bilo… Treba napraviti opštu reviziju kad sve prođe, da se pošteno iznese šta je šta… Skrivanje podataka je opasno, jer od toga zavisi šta ćete da radite”, ističe ona.

Dodaje da je dosta u svijetu urađeno na planu epidemiologije i klinike, “ali na planu virusologije nije”.

“Moramo doći do podataka o svim karakteristikama virusa, da imamo kredibilne stručnjake koji neće birati reči u strahu da ne povrede nekog pretpostavljenog, koji diriguje epidemijom”, zaključuje ona.

Na konstataciju voditeljke da li to “znači da ne sme biti političkih pritisaka”, ona odlučno odgovara: “Upravo to!”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad