Pfizer: U studenom ćemo za svoje cjepivo tražiti hitno odobrenje u SAD-u

Zdravlje 16. okt 202019:57 > 20:45
Izvor: Pixabay

Američka kompanija Pfizer, koja na cjepivu protiv covida-19 radi s njemačkom tvrtkom BioNTech, objavila je otvoreno pismo svog predsjednika uprave u kojem najavljuje da će u studenome tražiti odobrenje svog cjepiva kod FDA.

Farmaceutska multinacionalna kompanija objavila je otvoreno pismo, koje potpisuje generalni direktor Pfizera, u kojem navodi da na cjepivu protiv covida-19 radi “brzinom znanosti” i predviđa, ako bi sve prošlo kako treba preostalih nekoliko tjedana, “u trećem tjednu studenoga” smatra da će zadovoljavati sve uvjete da od FDA traži hitno odobrenje.

Šef Pfizera navodi da su uvjeti za takav zahtjev da su sve prethodne faze prošle s pozitivnim ishodom što se tiče djelotvornosti i sigurnosti, te da je dovršena obrada najmanje polovice sudionika istraživanja cjepiva nakon što je proteklo dva mjeseca otkako su cijepljeni. Upravo to su oni uvjeti za koje Pfizer tvrdi da će im “u trećem tjednu udovoljiti”.

Znanstvenici diljem svijeta istražuju mogućnosti razvoja cjepiva protiv covida-19, a Svjetska zdravstvena organizacija trenutno prati 170 izglednih kandidata. Pet timova znanstvenika u svijetu završilo je s drugom fazom kliničkih testiranja i ušli su u treću. Radi se o Sveučilištu Oxford i AstraZenecu; BioNTechu, Fosunu Pharmi i Pfizeru; Novavaxu; CanSino Biologics Inc. i Institut za biotehnologiju u Pekingu; te Sveučilištu Melbourne i Institutu Murdoch.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad