Sedam vrsta hrane koje nikada ne biste smjeli podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

Zdravlje 16. okt 202017:38 > 18. okt 2020 08:18
Izvor: Pexels (ilustracija)

Mikrovalna pećnica jedan je od glavnih kuhinjskih aparata u svakom domaćinstvu i olakšava nam pripremu hrane, ali neke vrste hrane ne biste trebali uopće kuhati u mikrovalnoj.

1. Kuhana jaja

Kada zagrijavate kuhano jaje u mikrovalnoj pećnici, para se nakuplja iz molekula vode što uzrokuje nakupljanje tlaka. Budući da jaja imaju tanku membranu i ljusku, ne mogu držati sav pritisak, što može dovesti do eksplozije u mikrovalnoj pećnici, na vašem tanjuru, ili čak kada uzmete zalogaj.

2. Mrkva

Iako se mrkva može kuhati i zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, sirova mrkva može biti potencijalno opasna. Ako mrkve nisu pravilno oprane i imaju ostatke prljavštine, minerali u tlu mogu izazvati iskre u mikrovalnoj pećnici.

3. Obrađeno meso

Za početak, prerađeno meso nije najhranjivije jer sadrži visoke količine soli, aditiva, kemikalija i konzervansa. Uz to, mikrovalno zračenje može povećati razinu kolesterola što može dovesti do srčanih problema.

4. Voda

Studije pokazuju kako mnogi slučajevi opeklina dolaze od ode grijane u mikrovalnoj pećnici. Elektromagnetski valovi u mikrovalnoj pećnici mogu dovesti do zagrijavanja vode, što čini molekule vode nestabilnima i može izazvati intenzivno kuhanje pa čak i eksploziju.

5. Čili paprike

Čili paprike, osobito one stvarno ljute, sadrže visoke razine kapsaicina, što može biti vrlo zapaljivo. Kada je kapsaicin izložen elektromagnetskim valovima u mikrovalnoj pećnici, pojavi se i dim te može doći do izbijanja vatre. Vatra i dim koji će biti ispušten iz mikrovalne može izazvati iritaciju kože.

6. Piletina

Piletina je popularni krivac za širenje salmonele, pogotovo kada nije pravilno kuhana. Kada u mikrovalnoj pećnici skuhate komad sirove piletine, šanse za temeljito kuhanje su vrlo male, pa je takav komad mesa potencijalna opasnost.

7. Rajčica i umak od rajčice

Poput kuhanih jaja, rajčice mogu izazvati eksploziju kada se previše zagrijavaju u mikrovalnoj pećnici, navodi Bright Side.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad