O'Reilly: Kako ojačati imunitet ishranom

Zdravlje 19. okt 202010:51 > 10:57
Izvor: N1

Nutricioniskinja Amela Ivković O'Reilly za N1 je govorila o jačanju imuniteta ishranom.

Kazala je da su stanovnici BiH prilično loši kada su pitanju prehrambene navike.

“Znamo da nam brojevi ne idu tome u prilog, da su hronične bolesti u porastu, Viroze su usputno dovele do toga da osvjestimo koliko smo nezdrava nacija. Ako ćemo gledati pozitivnu stranu korone, to je da smo malo više počeli da vodimo računa o svom imunitetu”, istakla je.

Smatra da se ishrana treba popraviti malim koracima.

“Obično kad ljudi misle o zdravoj ishrani, vrlo radikalno tome pristupe, urade sve i onda se umore od svega toga i vrate se nekim svojim lošim prehrambenim navikama”, pojasnila.

Podsjeća da većina građana BiH ne doručkuje, nabrzinu uzimajući jednostavne ugljikohidrate u formi zašećerene kafe, tjestenine i peciva.

“Ti jednostavni ugljikohidrati predstavljaju stres na naš imuni sistem. Da bi se naš imuni sistem oporavio od takvog inputa šećera treba mu do četiri sata. Ako ste vi u ta četiri sata došli u kontakt sa virusom, normalno da ćete pokupiti virus. Neminovno je da ćete oboliti, jer nemate vaš odbrambeni mehanizam, one ratnike na prvoj liniji. Nisu tu, jer se bave probavljanjem silnog šećera kojeg ste vi jutros uzeli”, kazala je.

Prema njenim riječima, obroci bi trebali da budu balansirani sa puno sezonskog voća i povrća, te da bi kao izvor proteina trebali više koristiti ribu.

O'Reilly ističe da zdrava ishrana nije nužno i skupa.

“Uvijek je lokalna i sezonska hrana jeftinija. Normalno da jabuka koja je narasla u Banjaluci, Bihaću ili Sarajevu je puno jeftinija od one koja je došla iz Španije. Vodimo računa šta je u sezoni. Sada je sezona gljiva. Ako ih ne možemo kupiti, možemo otići u šumu i ubrati ih. Izvor su proiteina, imunostimulatori su. To su male elektrane, mi ih strašno u nutricionizmu volimo”, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad