Gnojna angina: Uzrok, simptomi i kako ovu bolest prepoznati na vrijeme

Zdravlje 19. okt 202014:23 > 14:31
Izvor: Pexels

Angina podrazumijeva pojam upale ždrijela, krajnika ili limfnih čvorova na vratu. Angina nije obična grlobolja jer su popratni simptomi povišena tjelesna temperatura, slabost te bolovi u mišićima.

Gnojna ili streptokokna angina naziva se još i upalom krajnika, a radi se o bakterijskoj upali grla. Uzrok upale je streptokok skupine A i liječi se antibiotikom. Premda se može pojaviti i kod odraslih, najčešće obolijevaju djeca od 5 do 15 godina. Simptomi gnojne angine slični su onima od grlobolje koju je uzrokovala virusna infekcija te je važno znati ih razlikovati.

Koji je uzrok gnojne angine?

Krajnici su inače dio imunološkog sustava i zadaća im je da zaštite od mikroorganizama koji mogu izazivati infekcije. To čine tako da pohranjuju bijele krvne stanice koje gutaju bakterije i viruse. To dovodi do infekcije u krajnicima, a to potiče stvaranje antitijela protiv budućih infekcija. Zbog toga mogu oteknuti i upaliti se, a najčešći uzrok je upravo beta-hemolitički streptokok, ali i brojni respiratorni virusi.

Uzrok gnojne angine je streptokok koji se pojavljuje cijele godine, no češće je zabilježen u hladnijim mjesecima, posebno pri početku školske godine. Javlja se u svim dobnim skupinama, no najčešće dolazi kod djece školske dobi. Prijenos gnojne angine odvija se kapljičnim putem sa zaražene osobe i to kihanjem, kašljanjem ili govorom.

Važno je znati da je osoba, nakon što nestanu simptomi gnojne angine, ipak zarazna te ostaje kliconoša. Uz to, bolest se kod 20% bolesnika pojavljuje bez ikakvih simptoma, no osoba je nosilac virusa. Ovo je jedan od razloga zašto se streptokokna angina širi po školama i vrtićima te ostalim zatvorenim kolektivima.

Dijete ili odrasla osoba koja je preboljela gnojnu anginu na nju stječe samo kratkotrajan imunitet što znači da može ponovno oboljeti i to više puta. Postoje pokazatelji da postoji sklonost čestom pojavljivanju kod nekih ljudi.

Simptomi gnojne angine

Da bi se poduzele pravilne mjere liječenja, važno je znati razlikovati radi li se o gnojnoj angini ili običnoj upali grla. Simptomi se pojavljuju u roku od jednog do tri dana od zaraze.

Ovo su tipični simptomi gnojne angine:

 • nagli početak bolesti
 • izražena grlobolja i bol pri gutanju
 • povišena tjelesna temperatura, viša od 38,5°C
 • glavobolja
 • mučnina
 • umor
 • bol u mišićima

Djeca će uz ove simptome vjerojatno biti mirna i bezvoljna, možda će odbijati hranu te će imati neugodan zadah iz usta. Kod manje djece su mogući bolovi u trbuhu i povraćanje. Neki simptomi se mogu i vidjeti poput natečenih krajnika s bijelim iscjetkom u obliku bijelih točkica. Tek oko 20% bolesnika ima grlobolju, vrućicu, otečeno, crveno ždrijelo i gnojni iscjedak na tonzilama. Kod nekih bolesnika moguć je i nastanak osipa.

U nekim slučajevima može doći do pojačanog crvenila i oticanja nepca te povećanja limfnih čvorova na vratu i ispod donje vilice koji su bolni na dodir.

Dok se uz sve navedene simptome pojavljuje šmrcanje, kihanje ili suzenje očiju, to je znak da se radi o virusnoj infekciji.

Što ako mi dijete ima gnojnu anginu?

U slučaju da imate potvrdu liječnika da se radi o gnojnoj angini, no čak i čim se pojave prvi znakovi i simptomi, trebate primijeniti mjere opreza. S obzirom na to da se ova bolest prenosi kapljičnim putem, a bakterije i virusi mogu preživjeti na predmetima, to pridonosi daljnjem prenošenju koje treba zaustaviti.

Ako vam je dijete zaraženo, ovo su mjere koje trebate poduzeti:

 • temeljito perite igračke i dezinficirajte ih
 • neka dijete i oni koji su s njim u kontaktu često peru ruke
 • prokuhajte bočice i dude ili ih zamijenite
 • ne dijelite jelo i piće
 • ne dijelite pribor za jelo i piće
 • nakon završetka simptoma promijenite zubnu četkicu

Komplikacije angine kod djece

Ako se gore navedeni simptomi kod djeteta pojavljuju dulje od dva dana, obratite se liječniku jer se sigurno ne radi o prehladi već o većem problemu. Najbolji indikator je povišena tjelesna temperatura koja ne pada niti nakon dva dana. Dijete tada ne bi smjelo biti u kontaktu s ostalom djecom ili većom grupom ljudi.

Komplikacije gnojne angine su moguće ako dođe do oticanja koje uzrokuje poteškoće kod disanja ili gutanja, čak i sline. Pri pojavi jake glavobolje, boli u grudnom košu ili osipa, odmah se obratite liječniku.

Osim toga, zaraženost se može proširiti na uho i sinuse što produžuje tijek bolesti. Iako rijetko, moguće je da dođe i do reakcije nekoliko tjedana nakon streptokoka, a to su reumatska vrućica i glomerulonefritis. Radi se o upali zglobova i srčanog mišića te upalnoj bolesti bubrega. Ove komplikacije vrlo su rijetke.

Liječenje gnojne angine uz lijekove i mirovanje

Liječenje se treba provoditi odmah nakon prepoznavanja simptoma gnojne angine. Ako se pravilno ne liječi može doći do nakupljanja gnoja, oteklina i otežanog disanja.

Pregled se odvija obrisom ždrijela te nalazom krvi. Dijagnoza je nužna kako bi se razlikovalo radi li se o bakterijskoj ili virusnoj upali grla te da se ne koriste antibiotici ukoliko za njih nema potrebe.

Liječenje se provodi antibioticima, spuštanjem temperature i mirovanjem. Mogu se davati dodatne tablete za spuštanje temperature, pastile za bolno grlo te anestetici. Važno je paziti da osoba uzima tekućinu i hranu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad