Oxfordova vakcina protiv korona virusa djeluje u svim dobnim grupama

Zdravlje 27. okt 202014:08 > 14:11
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic

Jedna od vodećih eksperimentalnih vakcina protiv Covida-19 izaziva imunološki odgovor i kod starijih i kod mladih odraslih, što donosi nadu u jeku drugog vala pandemije koronavirusa, prenosi Guardian.

 Britanska farmaceutska kompanija izjavila je u ponedjeljak kako vakcina koju razvijaju u suradnji s Univerzitetom u Oxfordu izaziva manje štetne reakcije kod starijih osoba.

Ova vakcina smatra se prekretnicom u borbi protiv korona virusa, koji je usmrtio preko 1,15 miliona ljudi širom svijeta i preokrenuo normalan tok života milijardama ljudi.

“Ohrabrujuće je vidjeti kako su odgovori imunogenosti slični između starijih i mlađih odraslih osoba te da je reaktogenost bila niža kod starijih odraslih osoba, gdje je težina bolesti Covid-19 veća”, rekao je glasnogovornik AstraZenece, dodavši kako rezultati testiranja dalje nadograđuju dokaze o imunogenosti AZD1222 vakcine, kako je nazvana u ovoj fazi testiranja.

AstraZeneca nije pružila detalje podataka koji stoje iza izjave niti je rekla kada će objaviti podatke treće faze ispitivanja, koji će pokazati djeluje li vakcina dovoljno dobro da bi mogla biti odobrena.

Očekuje se da će ova vakcina biti jedna od prvih iz velike farmaceutske kompanije, koja će dobiti regulatorno odobrenje, zajedno s vakcinama od Pfizera i BioNTecha, piše Guardian.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad