SAD: FDA će brzo djelovati na izdavanju dozvole za vakcinu protiv COVID-19

Zdravlje 11. dec 202016:40 > 16:42
Anadolija

Agencija za hranu i lijekove SAD-a (FDA) objavila je u petak da će brzo djelovati na finalizaciji i izdavanju dozvole za hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech.

Ovaj vijest stiže samo dan nakon što je Savjetodavni odbor preporučio FDA da odobri hitnu upotrebu vakcine protiv COVID-19.

“Nakon jučerašnjeg pozitivnog ishoda sastanka Savjetodavnog odbora u vezi s vakcinom Pfizer-BioNTecha, FDA je već obavijestila sponzora da će ubrzano raditi na finalizaciji i izdavanju odobrenja za njenu hitnu upotrebu”, naveli su u saopćenju Stephen M. Hahn, povjerenik FDA-a, i Peter Marks, direktor FDA-ovog Centra za evaluaciju i istraživanje bioloških lijekova.

Agencija je također obavijestila američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti kako bi mogli provesti planove za pravovremenu distribuciju vakcine”, dodaje se.

FDA je također 8. decembra potvrdila sigurnost vakcine protiv novog tipa koronavirusa koju su razvili Pfizer i BioNTech.

Odbor FDA u svom istraživanju potvrdio je ”sigurnost i efikasnost” vakcine koju su razvile farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech.

U studiji se navodi kako je efikasnost vakcine oko 95 posto i da se deset dana nakon primanja prve doze vakcine, stvara snažna zaštita protiv COVID-19. Pored toga, preporučeno je primanje dvije doze od 30 mikrograma u razmaku od 21 dana.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, SAD je i dalje najteže pogođen virusom, s više od 15,6 miliona slučajeva zaraze kao i više od 292.000 smrtnih slučajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad