Pet savjeta koji će pomoći u zaštiti od koronavirusa u zatvorenim prostorima

Zdravlje 16. dec 202013:04 > 14:49
WILLIAM WEST / AFP

S obzirom na to da je došlo hladnije vrijeme, sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorima te je potrebno razmišljati i o ventilaciji kako bi se suzbilo širenje koronavirusa u zatvorenom.

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, širi se i kapljičnim putem, odnosno kada netko kiše i kašlje, ali može se širiti i putem još sitnijih čestica koje se zovu aerosoli. Aerosoli se mogu duže zadržati u zraku, a dobra ventilacija smanjuje šansu za zarazu koronavirusom u zatvorenim prostorijama, piše Medical xpress.

VEZANE VIJESTI

Postoje nekoliko jednostavnih mjera koje možete poduzeti, kako kod kuće tako i na poslu, kako biste poboljšali ventilaciju.

1. Otvorite prozore i vrata

Ovo je najbolja i najjednostavnija strategija. Ako su vam prijatelji ili obitelj doli na ručak ili ste na božićnoj zabavi u uredu, bilo bi dobro da stolove i stolice pomaknete bliže otvorenim prozorima. Uz to, otvorite i vrata kako bi se stvorio lagani povjetarac.

2. Klima uređaj

Klima uređaji mogu pomoći, ali moraju imati ispravne postavke. U zatvorenom prostoru ne želite recirkulirati zrak jer onda cijelo vrijeme isti zrak kruži u prostoriji.

Umjesto toga, uvijek pazite da je vaš klima uređaj postavljen tako da unosi svježi zrak. Važan je i smjer strujanja zraka. Primjerice, ako uređaj samo recirkulira zrak, to znači da nemate dotok svježeg zraka.

#related-news_0

Poželjno je da inženjeri servisiraju sustav za uvlačenje svježeg zraka brže s ne manje od 60 litara u sekundi po osobi.

3. Koristite ventilatore

Smjernice koje je nedavno objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju postavljanje ventilatora blizu otvorenih prozora kako bi se pojačao protok zraka. Preporuka je imati uključene ventilatore kad god u prostoriji borave osobe.

Ventilator treba postaviti tako da povećava protok svježeg zraka u sobu i ne smije se postavljati tako da se zrak kreće iz sobe prema otvorenom prozoru ili otvorenim vratima.

4. Ne zamarajte se HEPA filterima kod kuće

Za visokoučinkoviti filter za zrak (HEPA) navodi se da bi mogli smanjiti koncentraciju čestica SARS-CoV-2 u zraku. No, njihova učinkovitost ovisi o kapacitetu protoka zraka jedinice, konfiguraciji sobe, broju ljudi u sobi i položaju filtra u sobi.

Opak, nema dokaza koji potvrđuju da bi dosita mogli pomoći i protiv covida-19 u vašem domu.

#related-news_0

5. Javni prijevoz i taxi

Ako se vozite javnim prijevozom, poželjno je da svi prozori budu otvoreni kako bi se raspršile virusne čestice. Prema tome, ako ste u tramvaju ili autobusu, trebali biste otvoriti prozore ako možete. No, u nekim prijevoznim sredstvima, poput vlaka, to nije moguće pa u takvim situacijama nosite zaštitnu masku.

Isti tako, ako se vozite u taxiju, bilo bi poželjno da otvorite prozore. Ako to nije moguće, uključite klima uređaj tako da povlači svježi zrak izvana i ne zaboravite nositi masku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad