Ako patite od ovih šest simptoma, vjerojatno previše konzumirate sol

Zdravlje 24. maj 202408:40 0 komentara
Shutterstock

Teško je zamisliti da se u većinu jela ne dodaje sol, jedan od najpopularnijih i najčešćih začina koji se koriste diljem svijeta. Sol jelima daje bolji okus, ali važno je pripaziti da se ne pretjera s konzumacijom. Ako se sol previše konzumira, može uzrokovati probleme s radom bubrega i visokim krvnim tlakom, ali i uzrokovati manje probleme poput glavobolja.

Ovo su najčešći pokazatelji koji ukazuju na to da u svojoj prehrani konzumirate previše soli, prenio je Index.hr.

Visoki krvni tlak

Pretjerana i učestala konzumacija soli može uzrokovati visoki krvni tlak koji je jedan od glavnih uzročnika razvoja bolesti srca, moždanog udara i problema s bubrezima. Sol zadržava vodu u krvotoku, povećava volumen krvi i stvara veći pritisak na stijenke krvnih žila, prenosi Health Shots.

Često ste žedni

Konzumiranje previše soli može utjecati i izazvati osjećaj jake žeđi. Do ovoga dolazi zato što sol izvlači vodu iz stanica u krvotok kako bi razrijedila višak natrija, izazivajući tjelesnu reakciju na žeđ koja ponekad neće prestati ni nakon nekoliko čaša vode.

Problemi s bubrezima

Pretjerani unos soli može opteretiti bubrege koji igraju ključnu ulogu u filtriranju viška natrija iz krvi. S vremenom to može oslabiti funkciju bubrega i povećati rizik od bolesti bubrega, prenosi Health Shots.

Otekline u određenim dijelovima tijela

Oni koji pretjeruju s unosom soli mogli bi imati problema s oteklinama. Pretjerani unos soli može uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu, što dovodi do oticanja u rukama, nogama, gležnjevima ili trbuhu. Do oticanja dolazi zato što tijelo zadržava vodu kako bi imalo dovoljno tekućine zbog previše unesene soli.

Pretjeran i nepravilan rad srca

Konzumiranje previše soli može uzrokovati nepravilan i pretjeran rad srca te poremetiti ravnotežu elektrolita u tijelu. Neravnoteža elektrolita poput natrija i kalija može dovesti do pretjeranog rada i jakog lupanja srca, što može uzrokovati nepravilne otkucaje, posebice kod osoba koje pate od srčanih bolesti.

Jake glavobolje

Pretjerano konzumiranje soli može doprinijeti i uzrokovati dehidraciju te promjene u protoku krvi. Kod nekih ljudi to može izazvati jake glavobolje i migrene koje im onemogućuju normalno funkcioniranje, prenosi Health Shots.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!