Alarmantni podaci onkologa: Raste broj mladih oboljelih od raka

Zdravlje 17. mar 202417:29 0 komentara
N1

Globalna statistika i podaci onkologa i naučnika širom sveta ukazuju na zabrinjavajući trend porasta oboljevanja od malignih bolesti kod mlađih osoba starosti između 35 i 50 godina.

Modeli urađeni na osnovu raspoloživih podataka ukazuju da različite vrste raka, koje su nekada bile svojstvene populaciji starijoj od 60 godina, sve češće ugrožavaju mlađe osobe, kao i da će se u periodu od 2019. do 2030. godine broj oboljelih od kancera u toj starosnoj grupi povećati za čitavih 30 procenata, otkriva novo istraživanje Global kancer observatori (GLOBOCAN), prenosi naučni časopis Nature.

Ističe se da naučnici nisu uspjeli da pronađu jasne uzroke za ovakav trend. Preterana gojaznost, uživanje u duvanu, konzumiranje procesirane hrane ili neefikasna zdravstvena kontrola i preventiva nisu razlozi ovako drastičnog povećanja bolesti kod mlađih osoba, ističe gastroenterolog Sonia Kapfer i dodaje da se uzroci ovog zabrinjavajućeg trenda moraju tražiti u nizu za sada nejasnih faktora i okolnosti, uključujući i genetsku predispoziciju.

Ovo istraživanje ukazuje da je na globalnom nivou učešce bolesti kancera kod mlađih od 50 godina i dalje relativno skromno, ali da se godinama konstantno povećava. Podaci pokazuju da se broj mladih koji su bolovali od raka u periodu od 1990. do 2019. godine povećao za 28 procenata i da je smrtnost od te bolesti u porastu.

U ovom segmentu globalne populacije najčešći je rak probavnih organa, a oštar porast zabilježen je naročito kod kolorektalnog kancera, raka pankreasa i stomaka.

U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se vodi rigorozna statistika o broju slučajeva i trendu porasta ove bolesti, od 1990. godine kod osoba mlađih od 50 godina bilježi se porast raka materice za dva procenta godišnje, a zasebni podaci od 2016. do 2019. godine bilježe porast raka dojke kod mladih za 3,8 odsto godišnje.

Ističe se da je trend širenja ove bolesti veći kod mladih žena nego kod muškaraca, uz naznaku da su ovakva kretanja najmanje izražena kod bjelaca, a nešto više kod hispanaca, crnaca i Indijanaca.

Prema raspoloživim globalnim statističkim podacima, najveća stopa kancera na svijetu je u Danskoj, gdje je na 100.000 stanovnika zabilježeno 335 slučajeva različitih vrsta raka, a slijede Irska, Belgija, Mađarska, Francuska, Holandija, Australija, Norveška i Slovenija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!