Bh. naučnici o novom soju: Brže se prenosi, primite što prije treću dozu vakcine

Zdravlje 26. nov 202117:14
Izvor: Shutterstock

Naučnici u Južnoj Africi saopćili su da su uočili novu varijantu koronavirusa s višestrukim mutacijama. Optužili su je za rastuće brojeve zaraženih, a bosanskohercegovački naučnoco su mišljenja da je kod ovog novog soja virusa prenosivost veća te da bi se ljudi trebali što prije vakcinisati trećom dozom.

Nova zabrinjavajuća varijanta je B.1.1.529.

“Šta do sada znamo? 32 mutacije u dijelu šiljaka proteina. Ovo može imati utjecaj na način na koji se već razvila antitijela bore sa virusom. Grupa mutacija koja povećava mogućnost virusa da se uđe u ćeliju – povećana prenosivost”, objavio je na svom Twitter profilu, bosanskohercegovački naučnik i neuroimunolog, Almir Aljović.

Aljović koji doktorira u Minhenu dodaje da je do sada detektovano kako nova varijanta povećava nivo zaražavanja.

“Čini se da je ovaj set mutacija daje veliku evolucijsku prednost, s obzirom da se u Južnoj Africi ova varijanta jako brzo širi. Međutim, bitno je napomenuti da je potrebno još vremena i podataka da bi tačno znali koliku opasnost ova nova varijanta predstavlja”, riječi su ovog naučnika.

Upitali smo Aljovića da li je poznato koliko nas vakcine štite od ovog soja koronavirusa?

“Još ne znamo. Bitno je napomenuti da je ovaj veliki porast u broju zaraženih ovom varijantom u području gdje je vakcinisano samo 35 posto populacije. Tako da je moguće da bi ovaj porast bio značajno manji da je postotak vakcinisanih veći. Čekamo podatke”, naveo je Aljović.

Mikrobiolog Branko Rihtman s Univerziteta u Warwicku u Velikoj Bitaniji također upozorava. Jednom rečenicom i vrlo jasno.

“Vakcinišite se. I trećom dozom. Što prije”, napisao je Rihtman na svom Twitter profilu.

Šta će reći WHO?

Sutra se sastaje komisija za praćenje novih varijanti u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), gdje će se odlučiti koliko je B.1.1.529. alarmantan i da li dobija ime, saopćio je mikrobilolog Branko Rihtman.

Podsjetimo, jučer popodne virolog Tulio de Oliveira na konferenciji za novinare je izjavio: “Nažalost, otkrili smo novu varijantu koja je predmetom brige u Južnoj Africi. Varijanta, koja se naziva naučnim numerološkim nazivom B.1.1.529, ima veoma veliki broj mutacija”.

“Ona, nažalost, izaziva nove zaraze”, dodao je. Varijanta je također uočena u Bocvani i Hong Kongu među putnicima iz Južne Afrike”, tvrdi on.

Ministar zdravstva Joe Phaahla izjavio je da je nova varijanta “predmetom ozbiljne brige” i da stoji iza “eksponencijalnog rasta broja zaraženih, što je čini velikom prijetnjom”.

Susjedna Hrvatska mijenja mjere ulaska u državu

I u susjednoj Hrvatskoj je zbog pojave novog soja državni krizni štab donio nove mjere kontrole ulaska u državu. Iako o novom soju u ovom trenutku nema novih podataka, a ima potencijal da bude zarazniji od delta varijante, stoga će se i na nivou EK-a donijeti određena preporuka za države članice – mogući 14-dnevni karantin uz obavezu testiranja.

Za one koje zanima kako nastaju nove varijante više informacija neuronaučnik Almir Aljović daje na svom naučnom i informativnom kanalu Znanium.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar