Bol u testisu: Uzrok, simptomi i kada se morate obratiti liječniku?

Zdravlje 15. apr 202115:45 > 16. apr 2021 08:54
Izvor: Johannes Rapprich/ Pexels

Ako je popraćena vrućicom, zimicom, bolovima u abdomenu, kod mokrenja ili kod ejakulacije, odmah se treba javiti liječniku.

Bol u testisu, jednom ili oba, može se pojaviti u muških osoba bilo koje dobi te je treba ozbiljno shvatiti. Naravno, nije svaka bol alarm za opasnu bolest, no ako traje više od nekoliko dana, posjet liječniku je neminovan.

Testisi su najosjetljiviji dio muškog tijela, a kako su smješteni izvan tijela, izloženi su infekcijama, udarcima i drugim faktorima koji ugrožavaju zdravlje. Problemi s testisima često uzrokuju bolove u trbuhu ili preponama prije nego što se pojave sami bolovi u testisima.

Glavni uzroci boli u testisu

Osim udaraca, iritacija zbog preuske odjeće ili pregrubog seksa, bol u testisu može upućivati na prisutnost sljedećih bolesti:

Epididimitis

Akutni epididimitis je najčešće spolno prenesena infekcija koju zna pratiti i upala pasjemenika te ga većinom prenose bakterije koje uzrokuju gonoreju ili klamidiju – Neisseria gonorrhoeae, odnosno Chlamydia trachomatis. Ova bolest se najčešće pojavljuje u muških osoba od 14 do 35 godina, a uspješno se liječi antibioticima.

Osim bolova u testisima, neki od simptoma epididimitisa mogu biti:

• zimica
• bolovi u području zdjelice
• pritisak u testisima
• crvenilo i toplina
• povećani limfni čvorovi u preponama
• bol tijekom spolnog odnosa i ejakulacije
• hitno i često mokrenje
• krv u sjemenu ili abnormalni iscjedak iz penisa

Testikularna torzija

Riječ je vrlo bolnoj pojavi kada se spermatična vrpca, putem koje se krv dovodi ka skrotumu, zapetlja. Tada se prekine dovod krvi u testise što uzrokuje jaku bol i neugodu. Jedan ili oba testisa počinju naticati i zahtijevaju hitnu kiruršku intervenciju, nekada i uklanjanje samih testisa.

Popratni simptomi testikularne torzije su mučnina i povraćanje, bol kod mokrenja, vrtoglavica, temperatura i bol u abdomenu.

Ingvinalna hernija

Ingvinalna hernija ili preponska kila (bruh) javlja se kada meko tkivo, dio membrane ili crijeva, prolazi kroz otvor na trbušnom zidu u preponski kanal (otvor kroz koji nakon rođenja sjemenici silaze iz trbuha u mošnje. Kod bruha stvara se bezbolno nabreknuće u preponi i mošnjama. No, simptomi bruha ipak mogu biti bolni kao što je bol u testisu, bol pri kašljanju, kihanju ili saginjanju, oticanje mošnji ili osjećaj žarenja u abdomenu i mošnjama. Operacija je primarni način za rješavanje bruh. To je zapravo vrlo česta operacija, a rezultat je u većini slučajeva uspješan.

Bubrežni kamenci

Upala bubrega i prisutnost bubrežnih kamenaca izazivaju bol u stražnjem donjem dijelu leđa, ali se ona može proširiti i na donji dio trupa pa i mošnje. Bubrežni kamenci nastaju zbog slabog razgrađivanja kiselina, kalcija i cistina iz urina te se ne izbacuju iz organizma do kraja pa se talože u bubrezima.

Bubrežni kamenci izazivaju jake bolove, mokrenje je otežano, a ponekad se javlja i bol u jednom ili oba testisa. Kamenci obično uz tešku muku izađu sami kroz mokraćni kanal (uz prisutnost krvi), ali u nekim slučajevima potrebna je operacija.

Upala prostate

Prostata je muška spolna žlijezda zaslužna za stvaranje tekućine u sjemenu, a s godinama njezina funkcija slabi. Tada često dolazi do upale prostate ili prostatitisa, kao i uvećanja. Upala prostate može biti bakterijska i nebakterijska.

Akutni bakterijski prostatitis karakteriziraju bolno i otežano mokrenje, temperatura, hladnoća, opća slabost, bol u donjem dijelu leđa i genitalija. Uzročnik je većinom bakterija Escherichia coli.

Kod kroničnog bakterijskog prostatitisa simptomi se razvijaju sporije, ali je i liječenje sporije jer antibiotici teško prodiru u tkivo.

Nebakterijska upala prostate je vrlo neugodna i može dugo trajati, a simptomi su pojačan nagon za mokrenjem, bol pri ejakulaciji te isprekidan mlaz mokraće. Bolest je liječi uroantisepticima.

Rak testisa

Rak testisa pojavljuje se obično u pubertetu pa sve do 35 godine života. Ovaj tumor obično je nasljedan, ali javlja se i zbog neke traume testisa i genetskih poremećaja. Najčešći simptomi koji upućuju na rak su oticanje i bol u jednom ili oba testisa, kvržice na penisu, oticanje nogu, krvavi iskašljaj, bol u leđima i trbušnoj šupljini.

Za njega nažalost ne postoji prevencija, ali je izlječiv u 95 posto slučajeva te u 80 posto s metastatskom bolešću.

Hidrokela

Bol u testisu također može upućivati i na hidrokelu, odnosno prekomjerno nakupljanje tekućine u ovojnici koja obavija testis. Može biti idiopatska kad joj ne znamo uzrok i simptomatska kao posljedica neke bolesti. Pojavljuje se već u dojenačkog dobi, ali tada se povlači sama od sebe. No, može se pojaviti i u adolescentskoj dobi ili kod odraslih muškaraca – tada je opasnija i potrebni su opsežniji pregledi kako bi se isključio rak testisa.

Upala testisa

Uzrok upale testisa ili orhitisa mogu biti bakterije ili virusi, a ne liječeni epididimitis također može dovesti do orhitisa. Simptomi orhitisa mogu uključivati:

• umor
• vrućicu
• mučninu
• bolove u testisima
• oteklinu u jednom ili oba testisa
• povraćanje

Kod orhitisa neophodno se obratiti liječniku koji će prepisati odgovarajuću terapiju. Bakterijska upala liječi se antibioticima, dok se kod virusne preporučuju lijekovi za ublažavanje bolova, odmor i podizanje mošnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar