Česte komplikacije nakon covida: Trombovi, srčano popuštanje, voda u plućima…

Zdravlje 15. feb 202210:03 > 14:45

Iako se za trenutno najprisutniji soj koronavirusa u BiH - omikron - često navodi da izaziva lakše kliničke slike, struka upozorava kako se i dalje, suprotno očekivanjima, susreću sa izuzetno teškim slučajevima. Shodno tome, i smrtnost zaraženih još uvijek je jako visoka u našoj zemlji. Ni komplikacije koje uslijede tokom ili nakon bolovanja od covid-a 19 nisu rijetke. Doktorica Maja Dragojević - Stojić, internista kardiolog u Opštoj bolnici Prijedor pojasnila je za N1 koje to komplikacije najčešće prijete pacijentima.

“Imamo dosta komplikacija, a naročito u kardiologiji. Pacijenti masovno dolaze na ultrazvučne preglede i na sve moguće dijagnostičke procedure u kardiološke ambulante”, naglašava Dragojević – Stojić.

Ističe da ubjedljivo najveći problem stvaraju trombo-embolijske komplikacije.

“To su pacijenti koji dobiju i tromb u plućnoj arteriji, ekstremitetima ili negdje drugo. Mi im dajemo svu terapiju koja se navodi u preporukama. Trudimo se da spriječimo takve komplikacije, ali se u našoj ambulanti često dešava da imamo takve slučajeve”, navodi doktorica u programu N1.

Dodaje kako nisu rijetki ni pacijenti koji se javljaju sa upalom srčanog mišića ili ovojnice.

“Srčano popuštanje je također veliki problem, jer onda ti pacijenti dolaze u stanju dekompenzacije, kada se dešava da imaju vodu u plućima i da se guše”, objašnjava nam ona.

Navodi da su česte komplikacije i srčani udari.

Podsjeća da je najporaznija činjenica da se i dalje bilježi visok broj mladih ljudi, bez prethodnih oboljenja, a koji su, nažalost, izgubili bitku protiv covid-a.

Naglašava da će vakcinacija doprinijeti lakšim kliničkim slikama kod pacijenata.

“Zdravstveni radnici žive u bolnicama”

Dragojević – Stojić podsjeća i na umor svojih kolega u borbi koja traje skoro dvije godine.

Opterećenje zdravstvenih radnika liječenjem pacijenata zaraženih koronavirusom može ugroziti druge pacijente, upozorava sagovornica N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar