Četiri kvalitetna obroka za doručak koji ne goji, a daje mnogo energije

Zdravlje 20. jun 202307:44 0 komentara
Pixabay

Dubravka Tišma, nutricionista-dijetetičar za portal N1 predlaže zdrav doručak koji će nam pružiti dovoljno energije za početak dana.

Hrana, koju u vidu obroka tokom dana unosimo u organizam, sastavljena je od makronutrijenata (masti, proteina i ugljenih hidrata) i mikronutrijenata.

Jutarnji časovi, odnosno vrijeme nakon buđenja, kaže nutricionistkinja Dubrakva Tišma za portal N1, je ono vrijeme kada je naš organizam nakon višečasovnog sna odmoran i oporavljen od napora prethodnog dana i tada organi za varenje najbolje funkcionišu, prije svega pankreas, koji luči insulin i pankreasni sok bogat bikarbonatima i enzimima. Te dvije funkcije pankreasa vrše najvažniju ulogu u metabolizmu makronutijenata.

„Iz tog razloga, doručak kao najvažniji obrok tokom dana, trebao bi da bude sastavljen od sva tri makronutrijenta podjednako“, objašnjava naša sagovornica.

Planiranje obroka

„Kod planiranja obroka kod zdravih i bolesnih, kao i kod osoba svih kategorija uhranjenosti (prekomerno uhranjene, normalno uhranjene ili neuhranjene osobe), doručak je sličan, dok se ostali obroci tokom dana razlikuju“, kaže Tišma.

Svaki od ova tri makronutrijenta (masti, proteini i ugljeni hidrati) u hrani ima svoj kvalitetniji i manje kvalitetan sastav, te je zato potrebno voditi računa o zastupljenosti pojedinih elemenata u njima.

Na primjer:

Masti – treba birati one masti koje sadrže više mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina i umjereno onih sa zasićenim masnim kiselinama, dok trans masti, koje su najvećim dijelom industrijski proizvod, treba potpuno izostaviti.

Proteini – idealno bi bilo unijeti one proteine koji imaju što kompletniji sastav esencijalnih aminokiselina.

Ugljeni hidrati – Izbor treba svesti na što složenije ugljene hidrate, sa optimalnim sadržajem biljnih vlakana, a kada govorimo konkretno o proizvodima od žitarica trebalo bi birati one koji su manje industrijski prerađeni, tj. birati proizvode u kojima je sačuvano cjelovito zrno neke žitarice.

Pixabay

Primjeri jutarnjih obroka

Nutricionistkinja Dubravka Tišma izdvojila je nekoliko primjera jutarnjih obroka koji zadovoljavaju iznad navedene principe:

Omlet od 1-2 cijela jaja i više belanaca sa šakom spanaća, pripremljen na teflonskom tiganju premazanom sa par kapi ulja od komine maslina ili koštica grožđa, sa hljebom od integralnog pšeničnog, heljdinog, raženog ili speltinog brašna, uz jedan veći, svježi paradajz ili krastavac.

Proja od speltinog i heljdinog brašna sa tikvicama, pripremljena sa malo ulja od komine maslina ili od koštica grožđa. Kao prilog šolja nemasnog jogurta i zelena salata začinjena sa kašičicom maslinovog hladno cijeđenog ulja.

Brusketi od integralnog hljeba sa nadjevom od tunjevine, sjeckanog paradajza, rukole i suhih začina (bosiljka, origana, buhelog ili crnog luka u granulama) uz šolju nezaslađenog biljnog čaja.

Ovsene pahuljice u biljnom mlijeku bez šećera, sa kašičicom-dvije putera od kikirikija ili lješnika, rendanom jabukom i cimetom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!