Gotovo da nema čovjeka koji ne zna koliko je svjež bijeli luk zdrav i djelotvoran. Posebno smo postali svjesni toga u vrijeme pandemije koronavirusa, jer je općepoznato da bijeli luk jača imunitet u borbi protiv različitih virusa i bakterija.
Bijeli luk je kroz stoljeća dokazao svoja antigljivična svojstva, a koristio se i kao antiseptik, antibiotik, antivirotik, lijek za tuberkulozu i groznicu. Međutim, sve više ljudi izbjegava bijeli luk u ishrani zbog karakterističnog ukusa i mirisa ili iritacije želuca. Dobra vijest je da postoji rešenje i za to – fermentirani bijeli luk.
Mnogi ne znaju da pored crnog i bijelog luka postoji crni bijeli luk ili “black garlic” koji nema karakterističan, intenzivan ukus i miris, a pritom ima čak i pojačana ljekovita svojstva.
Naučna istraživanja i studije koje se mogu naći u američkom Nacionalnom centru za biotehnološka istraživanja (NCBI) pokazala su da “black garlic” odnosno fermentirani bijeli luk kao dodatak ishrani, između ostalog, štiti srce, krvne sudove, jetru, nervne ćelije, smanjuje šećer u krvi, sprječava rast tumorskih ćelija.
Fermentirani bijeli luk se dobija od svježeg bijelog luka koji je određeno vrijeme (90 dana) fermentirao pod strogo kontroliranim uvjetima (temperatura i vlažnost vazduha). Tom prilikom nastaje “black garlic” bez karakterističnog mirisa, bez iritacije želuca sa aktivnim materijama naučno dokazane biološke aktivnosti.
“Fermentacija predstavlja ubrzano ‘starenje’, tokom kojeg bijeli luk mijenja boju, karamelizira i njegova svojstva se mijenjaju. Karakterističan miris je neutraliziran, a dobijeni proizvod ima povećan antioksidativni potencijal i širok spektar pozitivnih efekata na zdravlje ljudi”, pokazuju istraživanja koja su objavljena u NCBI-u.
Prema tim studijama, tokom fermentacije bijelog luka stvara se veliki broj djelotvornih sastojaka koji “black garlicu” daju brojne i značajne prednosti.
“Black garlic je posebno djelotvoran u sinergiji sa vitaminima, mineralima, ekstraktima ljekovitih biljaka poput grčkog sjemena, herbe babinog zuba, bijele imele, cvijeta bijelog i crvenog gloga, sjemena bundeve”, utvrdile su studije u NCBI-u.
Naučna istraživanja objavljena u ovom centru otkrivaju koja sve ljekovita svojstva ima “black garlic” u sinergiji sa pomenutim dodacima, piše zadovoljna.rs.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!