Devet namirnica koje sprečavaju bolesti srca

Shutterstock

Srce je jedan od ključnih organa, čije zdravlje utječe na funkcioniranje cijelog organizma. Da biste ga održali zdravim preporučuje se redovna fizička aktivnost, ali i briga o zdravoj prehrani.

Neke namirnice osobito su povoljne za zdravlje ljudskog srca, a u nastavku donosimo neke od njih.

Tamnozeleno lisnato povrće

Tamno lisnato povrće poput špinata bogato je vlaknima i mikronutrijentima koji pomažu u održavanju zdravlja srca.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je puno antioksidansa i viramina, koji su dobri za srce. Ipak, koristite ga umjereno.

Mahune

Osim što povoljno utječu na zdravlje srca, snižuju kolesterol, smanjuju krvni tlak i upale.

Šipak

Antioksidansi u šipku mogu pomoći smanjiti upale i doprinijeti zdravijim arterijama.

Cjelovite žitarice

Za zdravolje srce recite doviđenja rafiniranim ugljikohidratima, a u svoju prehranu uvrstite cjelovite žitarice.

Krumpiri

Krumpiri su bogati vlaknima i kalijem zbog čega povoljno utječe na snižavanje krvnog tlaka.

Orasi

Također jedna od namirnica koja povoljno utječe na srce jer sadrži omega 6 i omega 3 kiseline, kao i nezasićene masne kiseline.

Losos

Losos smanjuje rizik od smrti izazvane aritmijama.

Papaja

Konzumacija ove namirnice pomaže prevenirati ili smanjiti rizik od srčanog udara zahvaljujući vrijednom antioksidansu likopenu, piše Times of India.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad