
September je mjesec povratka u školske i poslovne obaveze. Djeca ulaze u učionice i vrtiće, studenti se vraćaju na fakultete, a roditelji balansiraju između posla, obaveza i organizacije porodičnog života. Upravo u tom periodu, kada užurbanost preuzima svakodnevnicu, najviše trpi ishrana. U školskim torbama često se mogu naći kroasani, grickalice i sokovi. Djeca preskaču doručak, studenti uče noću uz energetska pića, a roditelji obroke konzumiraju "u hodu". Sve to, ističe nutricionistkinja Maja Tandir za N1, ostavlja dugoročne posljedice po zdravlje i tijelo.
Brza hrana vodi do ozbiljnih poremećaja
"Živimo brzim tempom, a najmanje vremena imamo da sjednemo i u miru pojedemo obrok. Nažalost, sve nam je postalo instant i to je najveći problem – od najmlađih u klupama, preko studenata, do odraslih. U praksi se sve češće susrećem s inzulinskom rezistencijom i metaboličkim poremećajima koje direktno uzrokuje brza hrana i loše navike", upozprila je Tandir.
Dodaje da djeca danas imaju neograničen pristup brzoj hrani i gaziranim napicima, dok studenti posežu za energetskim pićima.
"To nam stvara trenutni osjećaj sitosti i energije, ali zapravo iscrpljuje organizam i vodi ka gojaznosti. Djeca zbog toga gube koncentraciju, postaju umorna, nezainteresovana, a statistike pokazuju da Bosna i Hercegovina prednjači u procentima gojaznosti mladih", navodi nutricionistkinja.
Roditelji imaju ključnu ulogu
Tandir je posebno naglasila da roditelji snose najveću odgovornost i da upravo oni trebaju od malih nogu usmjeravati djecu.
"Nije dovoljno dati djetetu novac i pustiti ga da kupi šta želi u pekari. Idealno je da roditelji ustanu 15–20 minuta ranije i pripreme doručak kod kuće. Djeca koja doručkuju kod kuće odlaze u školu zdravija, energičnija i spremnija za nastavu", mišljenja je naša sagovornica.
Iako budžet mnogima predstavlja problem, Tandir objašnjava da se i s ograničenim sredstvima može napraviti nutritivno vrijedan obrok.
"Za 5 KM možete pripremiti voće ili zdrav šejk. Nije svejedno da li dijete ujutro pojede pecivo ili balansirani obrok. Dugoročno, ulaganje u zdravu ishranu znači i manje troškova za liječenje bolesti koje se razvijaju zbog loših navika", istakla je.
Društvene mreže i novi poremećaji u ishrani
Poseban izazov, nastavlja dalje Tandir, predstavljaju društvene mreže i pritisak ideala ljepote, kojem su izloženi i dječaci i djevojčice. Shodno tome, Tandir upozorava da je sve više poremećaja u ishrani kod mladih.
"Više ne govorimo samo o anoreksiji i bulimiji, sada se javlja niz novih poremećaja, poput problema s teksturom hrane, intolerancije na gluten ili mlijeko, Kronove bolesti, pa čak i autoimunih poremećaja kao što su Hašimoto i policistični jajnici kod djevojčica. Sve je to povezano sa stresom, lošom ishranom i nedostatkom sna", pojasnila je nutricionistkinja.
Zatim se posebno osvrnula na manjak sna koji je, prema njenom mišljenju, veliki problem u razvoju.
"Naši tinejdžeri sve više zamjenjuju dan za noć, prate društvene mreže, igraju igrice i organizam im je potpuno iscrpljen. To vodi ka anksioznosti i metaboličkim poremećajima, a ako dodamo i nedostatak fizičke aktivnosti – problem je još veći", upozorava Tandir.
Kao rješenje preporučuje zajedničke porodične obroke, posebno vikendom.
"Planiranje zajedničkog ručka ili doručka gradi posebnu emotivnu vezu unutar porodice i stvara zdrave navike. Nagrada za uspjeh u školi ne treba biti slatkiš, nego pohvala i podrška. Ako dijete i pojede slatkiš – važno je da ga potroši kroz fizičku aktivnost, makar šetnjom", kazala je Tandir.
Ishrana prema krvnim grupama
Na kraju, Tandir je govorila i o ishrani prema krvnim grupama, koju primjenjuje u radu s pacijentima.
"Najveći broj mojih klijenata je iz krvne grupe A. Oni obično konzumiraju meso, mlijeko i mliječne proizvode koje ne mogu svariti i već od malih nogu imaju problem sa crijevima – nadutost, neredovnu stolicu. Često nemaju ni potrebu da imaju tu stolicu. Roditelji moraju prepoznati te znakove i reagovati na vrijeme, jer uklanjanjem namirnica koje tijelu ne odgovaraju, možemo značajno pomoći djetetu", naglasila je.
Dodala je da se i posebna pravila odnose na osobe sa nultom (0) krvnom grupom.
"Njihova ishrana treba biti bazirana na proteinima, ali moraju redukovati bijelo brašno, tjesteninu, krompir, slatkiše, mlijeko i mliječne proizvode. Pacijenti često kažu da najviše vole baš te namirnice, ali važno je učiti ih da ih polako izbacuju. Naši djedovi i bake su mogli više konzumirati takvu hranu jer su vremena bila drugačija, ali danas smo izloženi teškim metalima, virusima i drugim faktorima koji dodatno opterećuju metabolizam", poručila je Tandir.
Na kraju je imala i poruku za roditelje:
"Okolnosti u kojima živimo zahtijevaju da vodimo više računa o sebi i djeci. Ishrana je osnova zdravlja – ona može biti prevencija, ali i lijek. Ako ne reagujemo na vrijeme, posljedice loših navika naplatit će se kroz bolest".
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare