Doktor upozorava na četiri simptoma raka debelog crijeva

Zdravlje 15. apr 202408:14 0 komentara
Shutterstock

Rak je bolest koja se javlja kada se abnormalne stanice dijele i šire na nekontroliran način. Te stanice također mogu oštetiti obližnja tkiva i organe. Postoji više od 200 vrsta raka koje mogu utjecati na ljudsko tijelo, a one ovise o tome gdje u tijelu počinju. Rak debelog crijeva treći je najčešći rak u svijetu i čini približno 10 posto svih slučajeva raka. Također, ima visoku stopu smrtnosti uzrokujući oko 16.000 smrti godišnje.

Stoga je važno biti svjestan bilo kojeg od znakova upozorenja, jer bi nam to moglo spasiti život. Imajući to na umu, kolorektalni kirurg dr. James Kinross podijelio je važne simptome raka crijeva na koje treba obratiti pozornost, prenosi Index.hr.

1. Krv u stolici

Ako primijetimo krv u stolici, a nemamo hemoroide, to može biti znak upozorenja da nešto nije u redu.

“Obično će vaš liječnik od vas tražiti da mu date uzorak stolice, a on će upotrijebiti fekalni imunokemijski test (FIT) kako bi otkrio svu skrivenu krv u vašoj stolici. To će mu pomoći da procijeni treba li istražiti potencijalni rak crijeva ili neki drugi problem”, objasnio je dr. Kinross za Daily Express.

2. Bolovi u trbuhu

Stalna bol u trbuhu, grčevi ili nelagoda, osobito ako ih prati nadutost, mogu biti znak raka crijeva.

“Međutim, mnoga stanja mogu uzrokovati bolove u trbuhu pa je potrebno dodatno ispitivanje za točnu dijagnozu”, dodaje kirurg.

3. Neobjašnjivi gubitak težine

Dr. Kinross upozorava: “Nenamjerno mršavljenje, bez promjena u prehrani ili navikama vježbanja, može biti znak raznih zdravstvenih problema, uključujući rak crijeva.”

4. Bolovi u želucu ili kvržice

Osobe s rakom crijeva mogu imati bol ili kvržice u želucu ili rektumu. “Iako je vjerojatno da je ovo bezopasno, može biti znak da se u tijelu počinje razvijati kancerozni tumor. Imajući to na umu, trebali biste se obratiti liječniku opće prakse kako bi provjerio nove kvržice ili kvržice koje su se povećale u veličini”, zaključio je dr. Kinross.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!