Dr. Bilgin Sait: Long covid opasniji za žene

Zdravlje 07. nov 202209:43
N1

Dr. Bilgin Sait iz Američke bolnice u Istanbulu za Novi dan govorio je o najnovijim saznanjima o long covidu sa kojima se liječnička struka suočava.

Kazao je da je long covid važnije pitanje globalnog zdravlja od akutnog covida.

“Pošto su brojevi veliki i nemaju specifičnu terapiju. Moraju imati podršku doktora i zdravstvene institucije, ali nemaju dovoljnu podršku. Radi se o produženim simptomima covida, više od četiri sedmice i do tri mjeseca – najmanje jedan simptom koji je neprekidan i produžen i ako se simptopmi ne mogu dokazati kao neka druga bolest”, kazao je.

Navodi da su simptomi veoma različiti.

“Svaki sistem ima probleme. Možemo to klasificirati na tri sistema. Jedan je fizikalni simptomi, pa neuro-psihijatrijski i psihijatrijski simptomi. Ove tri grupacije najmanje jedan simptom koji se produži do tri mjeseca, onda kažemo da je long covid”, pojasnio je.

Kazao je i koji su najčešći simptomi long covida.

“Umor, otežano disanje, kašalj, gubitak čula mirisa, pa onda idu neuro-psihološki i neuro-kognitivni simptomi, kao što je moždana magla, oštećenje pamćenja, poremećaj koncentracije, gastro-intestinalni i kardio-vaskularni simptomi”, kazao je.

Govoreći o long-covidu, dr. Sait kaže da pacijentima kvalitet života padne za više od 50 posto.

“To su ljudi od 20 do 45 godina i većinom su žene. Umor je vrlo uporan simptom, on jeste psihički problem, ali to nije uzrok nego posljedica”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar