Dr. Zehra Dizdarević pojašnjava: Kako razlikovati COVID infekciju od alergije?

Zdravlje 08. maj 202109:39 > 13:43 0 komentara
N1

Period je proljećnih alergija koje ponekad mogu biti uzbuna koja lažno upućuje na koronu. O covidu i respiratornim problemima uzrokovanim alergijama, za Novi dan govorila je pulmologinja i alergologinja Zehra Dizdarević.

U doba pandemije oni kojima polen pravi probleme mogu se naći u nedoumici da li je riječ o alergijskoj reakciji ili infekciji koronavirusom… Da li su simptomi nekada slični?

“Dobar stručanjk može da razlikuje da li je u pitanju kovid infkekcija ili je alergija. Kod kovid infekcije nemamo tako izraženu rinoreju, odnosno curenje iz nosa, kao što imamo kod alergijskih manifestacija. Nemamo one osobine nekih promjena po koži, odnosno promjena koje mogu da idu sa alergijom. Ali zato imamo neku malaksalost, bolove u mišićima, ali ta malaksalost i bolovi u mišićima također idu i sa gripoznim stanje i sa pregladnim stanjem i alergijama. Kod kovida ide sa jakom malaksalošću, jakim bolovima u mišićima. Kovid infekcija je nešto sasvim drugo, nešto novo u što smo se upetljali i o čemu čitav svijet ne zna dovoljno. Vakcina je najbolji lijek i prevencija. Ima nekoliko vrsta vakcina, nije nijedna loša i uzeti koju dobiješ i koja ti bude namijenjena”.

Šta pokazuju snimci pluća kovid pacijenta?

“Znate šta kovid radi? Nema šta ne radi. Kako uđe, prvo stvara kolonizaciju virusa. Ta se kolonizacija nalazi na traheji i disajnim putevima. Tu mu se ne sviđa, pozitivan je, ali nemajoš nikakvih reakcija. On ide i traži novu stanicu. On opstane samo na živoj stanici, na mrtvoj nikako i prodire do disajnih puteva, do najudaljenijih. Koronavirus traži najljepši dio pluća. Razara plućno tkivo, alveole, disajne puteve. Razara pluća”.

Uskoro video gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad