Dva simptoma koji bi mogli značiti da smo u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti

Zdravlje 22. feb 202416:50 0 komentara
Shutterstock

Širom svijeta, kardiovaskularne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti. Riječ je o brojnim stanjima koja utječu na srce i krvožilni sistem, od moždanog udara do koronarne bolesti srca.

Postoji niz faktora koji mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Neki su izvan naše kontrole, poput genetike i dobi. Međutim, na druge možemo utjecati, poput prehrane, tjelovježbe i pušenja.

Novo istraživanje pokazalo je da je giht, vrsta artritisa, povezan s 58 posto većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Rizik je čak i veći za žene te one mlađe od 45 godina koje imaju to stanje, tvrde istraživači u časopisu The Lancet Rheumatology, gdje su objavljeni rezultati istraživanja.

Studijom je bilo obuhvaćeno više od 152 hiljade osoba s gihtom. To je izuzetno bolno stanje koje uzrokuje oticanje i crvenilo zglobova, a jedan je od najčešćih tipova upalnog artritisa u svijetu. Češći je kod muškaraca i starijih osoba, ali može pogoditi i žene te mlađe ljude.

Giht je uzrokovan nakupljanjem mokraćne kiseline u tijelu, što dovodi do stvaranja sitnih kristala oko zglobova. Dva najčešća simptoma gihta su iznenadna jaka bol u zglobu i vruća, otečena, crvena koža na zahvaćenom zglobu.

Istraživači sa Univerziteta Oxford, Glasgow i KU Leuven rekli su da nova otkrića sugeriraju da bi prepoznavanje i provedba strategija za smanjenje kardiovaskularnog rizika kod osoba s gihtom sada trebale biti prioritet, i za daljnja istraživanja i za kliničku praksu.

“Ovaj rad naglašava važnost probira i liječenja niza kardiovaskularnih bolesti kod ljudi s gihtom. Giht bi se mogao smatrati metaboličkim stanjem, a liječenje bi trebalo uključivati praćenje srca i tjelesne težine, a ne samo simptoma vezanih uz zglobove”, izjavila je jedna od autorica studije, dr. Lyn D Ferguson.

Ako osjetite bilo kakve znakove gihta, trebate razgovarati s doktorom opće prakse.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!