Evo što se događa s vašim tijelom ako prestanete jesti crveno meso

Zdravlje 27. apr 202112:15 0 komentara
Shutterstock

Prema studiji Sveučilišta u Michiganu, proizvodnje govedine predstavlja 36 posto ukupne emisije štetnih plinova, a zamjeni li se crveno meso biljnim proizvodima, emisija bi se mogla smanjiti za 35 posto. Manje crvenog mesa, osim na okoliš, ima utjecaj i na ljudski organizam. Evo što se događa s vašim tijelom ako odlučite prestati jesti crveno meso.

1. Rjeđe upale

Crveno meso sadrži značaju količinu zasićenih masti. Ovisno o načinu na koji se proizvodi, vaše tijelo zbog masti u mesu može reagirati upalom. Ako ga konzumirate više nego što vaš organizam može probaviti, moguće je da će se vaše tijelo boriti s nekom upalom.

Maknete li crveno meso iz prehrane, smanjit ćete unos zasićenih masti i mogućnost od upala.

2. Manje hranjivih tvari

Crveno meso ipak nije baš toliko loše. Činjenica je da sadrži značajnu količinu hranjivih tvari – kalcij, magnezij, selen, vitamin B12, cink, niacin i fosfor. One pomažu u proizvodnji energije, razvoju i rastu, jačanju imuniteta te podižu raspoloženje.

Osim toga, ako se životinje hrane travom i sijenom, govedina ima više omega-3 masnih kiselina. Pa iako količine nisu toliko značajne kao u ribi, goveđi odrezak može biti dobar izvor omega-3 masnih kiselina.

3. Nedostatak željeza

Željezo je važan nutrijent koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica. Nedostatak željeza može dovesti do povećanog rizika od infekcija, pa čak i do srčanih problema. Osim toga, imate li nisku razinu željeza, mogli biste osjećati umor i iscrpljenost.
Odlučite li iz prehrane izbaciti crveno meso, pobrinite se da nadomjestite željezo drugim namirnicama.

4. Smanjenje kolesterola

Ako imate visok kolesterol, sigurno ste čuli od doktora da smanjite unos mesa. Zasićene masti u crvenom mesu u tijelu stvaraju “loš” kolesterol, što rezultira povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Crveno meso i mliječni proizvodi – kao i pržena i druga visoko prerađena hrana obično imaju visoke količine zasićenih masti, što dovodi do visokog kolesterola.

5. Manji rizik od kroničnih bolesti

Izbacite li crveno meso iz prehrane, smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti, što je pokazala i studija. Osim toga, mogućnost od srčanih bolesti možete smanjiti počnete li jesti hranu bogatu biljnim proteinima – tofu, grah, grašak i orašaste plodove, piše EatThisNotThat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad