Imate li problema s pamćenjem, pogotovo kad želite zapamtiti nešto novo ili veću količinu informacija, nemojte posezati za kavom ili drugim stimulansima. Radije pojedite - wasabi.
Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Tohoku otkili su da wasabi, začin koji se najčešće konzumira uz sushi i najsličniji je hrenu ili gorušici, pozitivno djeluje na jačanje pamćenja.
Wasabi ili Wasabia japonica je biljka koja pripada istoj skupini kao kupus, brokula i hren, a raste u planinskim dolinama japanskih rijeka.
Na domaćem tržištu može se naći u specijalnim radnjama koje prodaju više začina.
Voditelj istraživanja, Rui Nouchi, izvanredni profesor na Institutu za razvoj, starenje i rak, istaknuo je kako ga je iznenadila razina rezultata u studiji, ali i dodao kako se studija temelji na malom broju dobrovoljaca.
U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, Nouchi i njegovi kolege podsjetili su kako su i ranija istraživanja pokazala zdravstvene prednosti konzumacije wasabija. No, rezultati koji su dobiveni u njihovoj studiji bili su zaista dramatični.
Jaka protuupalna i antioksidativna svojstva
Pojašnjavaju kako je aktivni sastojak wasabija, spoj nazvan 6-MSITC, koji je moguće pronaći u tragovima i u drugim biljkama. Ovaj spoj ima jaka protuupalna i antioksidativna svojstva, što je vjerovatno zaslužno i za njegov utjecaj na pamćenje ispitanika.
U studiji su 72 dobrovoljca u dobi od 60 do 80 godina bila podijeljena u dvije skupine. Jedna skupina uzimala je 100 miligrama ekstrakta wasabija prije spavanja, a druga je dobivala placebo. Nakon tri mjeseca, skupina koja je uzimala wasabi primijetila je poboljšanje krakoročnog i dugoročnog pamćenja, a to je bilo potvrđeno i standardnim testovima. Njihovi su rezultati bili bolji za 18 posto.
Istraživači smatraju da je za to odgovoran 6-MSITC jer svojim djelovanjem smanjuje upalu i razinu oksidansa u hipokampusu, području mozga odgovornom za pamćenje.
Kako piše ZIMO, u planu im je proširiti istraživanje i na druge dobne skupine ne bi li istražili, može li wasabi usporiti pad pamćenja kod pacijenata s demencijom.
No, prije nego što krenete naručivati wasabi po restoranima, imajte na umu da je tu biljku izuzetno teško uzgojiti, zbog čega ju u restoranima brze prehrane najčešće zamjenjuju običnim hrenom obojenim u zeleno. Ali ako možete nabaviti pravi wasabi, dobar tek i uživajte u njegovom pozitivnom djelovanju.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!