Istraživanja: Japanska dijeta dokazano smanjuje rizik od razvoja masne jetre

Zdravlje 11. maj 202307:31 0 komentara
Shutterstock

Japanska dijeta je prehrana bazirana uglavnom na cjelovitim namirnicama koje se sastoje od ribe, sirove i kuhane, zatim plodova mora i namirnica biljnog podrijetla kao što su povrće kuhano na pari te soja.

Isto tako, ova vrsta prehrane bazira se na konzumaciji visokokvalitetne hrane i smanjenom unosu šećera, zasićenih masti i natrija. No najnovija studija otkrila je da provođenje japanske dijete također može znatno usporiti napredovanje nealkoholne masne jetre.

Kako objašnjavaju autori spomenute studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients, a koji su pratili 136 osoba s dijagnosticiranim stanjem nealkoholne masne jetre, pacijenti su se tokom istraživanja strogo pridržavali 12 komponenti japanske prehrane. To su:

  • miso juha
  • krastavci
  • proizvodi od soje
  • žuto i zeleno povrće
  • voće
  • morski plodovi
  • gljive
  • alge
  • zeleni čaj
  • kafa
  • govedina
  • svinjetina

Kod ispitanika koji su konzumirali velike količine soje, morskih plodova i algi otkrivena je supresija progresije fibroze jetre. Kako prenosi Index, istraživači su također pratili učinak prehrane na njihovu mišićnu masu i otkrili kako su ljudi koji su jeli više proizvoda od soje imali veću mišićnu masu nego prije početka same studije, a također su imali i znatno niže stope progresije fibroze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!