Oglas

Jedini slatkiš koji ljekari često preporučuju, a mnogi ga izbjegavaju

author
N1 Hrvatska
09. jul. 2025. 22:43
1657180633-chocolate-g6732148df_1920-750x500
Pixabay

Mnogi izbjegavaju čokoladu iz straha od debljanja, no tamna čokolada puno je bolji izbor od bilo koje druge vrste slatkiša.

Oglas

Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa, ako se konzumira umjereno, može osigurati antioksidanse i minerale te potencijalno štititi od srčanih bolesti. Ipak, može sadržavati i velike količine šećera i kalorija. Dobiva se iz sjemenki stabla kakaa i jedan je od najboljih prirodnih izvora antioksidansa.

Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti, piše nova.rs.

Vrlo hranjiva

Ako kupite kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa, može biti vrlo hranjiva. Sadrži značajnu količinu topivih vlakana i obiluje mineralima.

Oglas

Snažan izvor antioksidansa

Tamna čokolada bogata je organskim spojevima koji djeluju kao antioksidansi – poput polifenola, epikatehina, katehina i proantocijanidina.

Ovi antioksidansi pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oksidativni stres i povećati rizik od bolesti.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Sastojci iz tamne čokolade mogu štititi od oksidacije LDL kolesterola. Dugoročno, to znači manje kolesterola u arterijama i manji rizik od srčanih bolesti.

Oglas

Može poboljšati moždane funkcije

Tamna čokolada može poboljšati rad mozga jer flavanoli poboljšavaju protok krvi u mozgu, osobito kod mlađih osoba.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama