Kada je stres na normalnom nivou, a kad postaje nešto ozbiljnije?

Pixabay

Stres je svakodnevna pojava za većinu ljudi, ali previše stresa može da bude znak da postoji dublji problem.

Stres je „normalan ljudski odgovor na bilo šta fizičko ili emocionalno što opterećuje osobu“, rekla je dr Gejl Salc, klinički vanredni profesor psihijatrije u „The New York Presbyterian Hospital“ .

#related-news_0

„Akutni stres, je stres koji nastaje tokom određenog trenutka na kratak vremenski period,  i može da bude od pomoći u snalaženju u toj specifičnoj situaciji“, rekla je dr Cintia Akril, sertifikovana edukatorka za savladavanje stresa i dodala da se u tom trenutku ubrzava rad srca, ali i disanje“.

„Hronični stres nastaje nakon što se sistem tijela više puta aktivira“, rekla je dr Akril i objasnila da sam stres nije loš, ali postaje toksičan kada se ne izbaci nakon što se stresna situacija završi, prenosi CNN.

Kada stres može da bude znak nečeg ozbiljnijeg?

Može da bude teško za određivanje kada stres pređe u nešto ozbiljnije poput anksioznosti i depresije, primetila je doktorica.

„Ako je briga nametljiva izvan stresora, to je anksioznost“, rekla je dr Akrll i dodala:

„Ako je tuga raspoloženje koje ne možete da promijenite izvan situacije, to je depresija“.

Sam stres nije psihijatrijsko stanje, rekla je Salc, ali može da pogorša druga mentalna stanja poput depresije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

To bi takođe mogao da bude znak opšteg anksioznog poremećaja, koji karakteriše najmanje šest mjeseci prekomjerne brige pored ostalih simptomima, kaže dr Alfi Briland-Nobel, psiholog i osnivač projekta AAKOMA, neprofitabilne organizacije za mentalno zdravlje mladih.

Neki uobičajeni simptomi uključuju probleme sa spavanjem, nemir i poteškoće sa koncentracijom, dodala je dr. Briland-Nobel.

S druge strane, ako se vaš stres riješi nakon što situacija prođe i budete u mogućnosti da funkcionišete na svom optimalnom nivou na poslu i u školi, možda je to samo to – stres, reklaje Salc.

Potražite pomoć

Ako sumnjate da imate hronični stres ili neki drugi mentalni poremećaj, dr Briland-Nobel smatra da bi trebalo da potražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.

Prije nego što posjetite stručnjaka za mentalno zdravlje, doktorica je preporučila  da razgovarate sa prijateljem od povjerenja ili članom porodice da vidite da li su kod vas primjetili neke promjene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare