Kako pripremate jaja? Znate li što je zdravije omlet ili kuhana jaja?

Zdravlje 08. nov 202307:02 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Jaja su jedna od najpopularnijih osnovnih namirnica u kojima se diljem svijeta uživa u doručku. Što se nutricionizma tiče, jaja su kompletan paket jer sadrže sve hranjive tvari. Kada su u pitanju recepti za pripremu jaja, postoje dva jela u kojima ljudi najviše uživaju, kuhana jaja i omlet. No, znate li koje od njih nudi potrebnu hranjivost, a koje je bolje?

Kuhano jaje

Kuhana jaja su jednostavna i hranjiva opcija. Veliko kuhano jaje sadrži otprilike 78 kalorija, osiguravajući dobru ravnotežu proteina, masti i esencijalnih vitamina i minerala. Kuhanjem se čuva većina hranjivih tvari u jajetu, što ga čini prikladnim izborom za brz i zdrav obrok. Jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima, sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne tijelu za optimalan rast i oporavak. Također su izvrstan izvor vitamina, potiču proizvodnju energije i podržavaju zdravlje kostiju. Osim toga, kuhana jaja sadrže kolin, hranjivu tvar važnu za zdravlje i razvoj mozga, piše Times of India.

Omlet

Omleti, iako su ukusni i svestrani, često uključuju spremanje jaja s dodatnim sastojcima kao što su sir, povrće i ponekad meso. Nutritivna vrijednost omleta može uvelike varirati ovisno o njegovim sastojcima. Dok omleti mogu ponuditi veći sadržaj proteina zbog dodanih sastojaka, također mogu imati više kalorija i nezdravih masnoća, osobito ako se kuhaju s previše ulja ili maslaca. Međutim, omleti pružaju priliku za uključivanje različitih hranjivih tvari iz povrća i nemasnih bjelančevina, čime se povećava ukupna nutritivna vrijednost obroka.

Nutritivna usporedba

Ako govorimo o prehrani, kuhano jaje zadržava većinu svoje prirodne vrijednosti jer se kuha bez dodatnih masnoća ili sastojaka. Procesom kuhanja čuvaju se proteini i hranjive tvari jaja, što ga čini zdravijom opcijom u smislu minimalnih aditiva i smanjenog udjela kalorija. S druge strane, omleti, iako su potencijalno bogatiji proteinima i dodatnim nutrijentima iz dodanih sastojaka, također mogu imati više kalorija i zasićenih masti zbog ulja za kuhanje i drugih visokokaloričnih nadjeva.

Dok kuhana jaja nude jednostavnost i zadržavaju prirodne hranjive tvari, omlet s druge strane, kada se promišljeno pripremi s hranjivim sastojcima, može poboljšati cjelokupnu nutritivnu vrijednost s dodatkom povrća i nemasnih proteina. Bez obzira na oblik, jaja su nutritivna snaga, nudeći mnoštvo zdravstvenih prednosti koje ih čine vrijednim dodatkom svakoj uravnoteženoj prehrani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!