Kako u vremenu pandemije sačuvati mentalno zdravlje?

Zdravlje 13. feb 202110:59 > 14:25

Korona virus ne oštećuje samo pluća, sve češća posljedica COVID-19 su i neurološki problemi. Uglavnom konfuzije i delirijumi, naročito kod starijih osoba. O koroni kod osoba treće životne dobi govori Osman Kučuk, direktor sarajevskog Centra za demenciju. A na koji način neizvjesnost i produžavanje osjećaja straha utiče na cjelokupno mentalno zdravlje za Novi dan govori psihologinja Alma Mahmutović.

Do kada ćemo živjeti u strahu?

Mahmutović: Pandemija je definitivno promijenila svakoga, mi smo se počeli osjećati bespomoćno. Šta znači ostati mentalno zdrav? Pandemija nam je pokazala da nismo bili mentalno pripremljeni na neke promjene, moramo se pozabaviti sa time za neke buduće izazove.

Trebamo prvo početi od sebe. Moramo sami sebe upoznati, kroz sve aspekte života, i na taj način ćemo moći upravljati svojim emotivnim stanjem.

Zašto je važno biti svjestan dementnosti, šta moramo znati o osobama koje imaju epizode konfuzije i demencije?

Kučuk: Svakog dana sve više saznajemo o COVID-19. Sad je to mnogo više nego prije godinu dana. Demencija nije normalan tok starenja, kako mnogi misle. To je sindrom, stanje i uzrok je uvijek neka bolest. U ovom momentu imamo 100 različitih bolesti koje nose simptome demencije.

Kako konkretno korona tiče?

Kučuk: COVID-19 utiče na više načina. Kod mlađih osoba možemo govoriti o konfuziji, pandemija sa sobom donosi smetenost, uspavanost i probleme sa pažnjom.

Što se tiče starijih osoba one ulaze u delirijum, koji je akutni, prolazni poremećaj. Uzroci delirijuma su infekcija, dehidriranost, otkazivanje bubrega, jetre ili uslijed raznih trauma.

Kada govorimo o COVID-19, može se reći da se ova bolest više ne smatra respiratornim problem nego je multisistemski poremećaj. Poveznica između delirijum kod starijih i konfuzije kod mlađih upravo je COVID-19.

Kako u vremenu pandemije sačuvati mentalno zdravlje?

Mahmutović: Mislim da svako mora reciklirati sadržaj, reciklirati negativne informacije i uspostaviti mentalnu fiskulturu. Mentalno zdravlje je najbitniji aspekt u svemu ovome. Bombardovani smo informacijama o vakcinama i vakcinisanju, a bitnije je da se posvetimo sebi. Imamo sada mnogo slobodnog vremena i trebamo ga iskoristiti. Svako živo biće treba jednostavnost. Moramo se okružiti zdravim i pozitivnim ljudima.

Komentari

Vaš komentar