Kardiolozi otkrili koju hranu jedu rijetko ili nikako kako bi sačuvali srce

Zdravlje 22. feb 202315:57 0 komentara
Freeimages

Većina nas je svjesna da su određene navike, kao što je pušenje ili mnogo sjedenja, jako loši za zdravlje našeg srca. Ipak, neke od namirnica koje je u određenim dijetama čak i poželjno jesti, mogu narušiti zdravlje vašeg srca.

Iako vas nijedna od ovih namirnica neće ubiti ako je pojedete s vremena na vrijeme, kardiolozi kažu da je to hrana koju nikada ili vrlo rijetko jedu.

Isjeckana jetrica

Neki od nas se namršte pri samoj pomisli da jedu sjeckanu jetricu, dok je drugi obožavaju. Ako spadate u prvu kategoriju, imate sreće. Dr. Eleanor Levin, kardiologinja sa Sveučilišta Stanford, kaže da nikada ne jede ovu vrstu mesa.

“Jetrica je crveno meso koje je izuzetno bogato mastima”, pojašnjava Levin i dodaje kako generalno izbjegava crveno meso jer je jako bogato zasićenim masnoćama i transmasnoćama, a osim što su loše za srce, zasićene masnoće mogu izazvati osteoporozu.

“Jetra je posebno loša jer je to također organ koji filtrira toksine, tako da svi toksini obično samo stoje tamo”, naglašava Levin.

Kobasice za doručak

Dr. Elizabeth Klodas, kardiologinja iz Minneapolisa, rekla je da pod svaku cijenu izbjegava kobasice za doručak.

“Bogate su natrijem (potiču viši krvni tlak) i bogat su izvor zasićenih masti, koje povisuju holesterol. Osim toga, budući da imamo samo toliko mjesta u želucu, hrana poput kobasica za doručak može istisnuti druge namirnice koje bi mogle biti korisnije za zdravlje”, dodaje Klodas i podsjeća kako je Svjetska zdravstvena organizacija sve prerađeno meso, uključujući kobasice, šunku i slaninu, klasificirala kao kancerogeno.

Margarin

Ako još uvijek jedete “lažni” maslac, vrijeme je da prestanete, jer je margarin jednostavno loš za vas.

“Margarin se u teoriji čini kao odlična ideja, ali se pokazalo da je jednako loš kao i maslac”, kaže dr. Harmony Reynold, kardiolog na NYU Langone Health, i dodaje kako je maslinovo ulje bolja opcija, gdje je svaka kašika maslinovog ulja povezana je s 4 posto manjim rizikom od smrti.

Biftek

Ljubitelji bifteka, ovo je još jedna hrana koju biste vjerovatno trebali izbjegavati što češće.

“Izbjegavam stvarno masno crveno meso, poput jako mramoriziranog odreska, jer je vrlo bogato visoko zasićenim mastima”, kaže dr. Leonard Lilly, šef kardiologije u bolnici Brigham and Women's Faulkner.

“Kliničke studije su pokazale da je konzumacija zasićenih masti povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa”, ističe Lilly.

Shutterstock

Slanina

Dr. Francoise Marvel, kardiologinja sa Univerziteta Johns Hopkins rekla je da obično izbjegava ovu slanu, ukusnu poslasticu za doručak.

“Slanina je primjer visoko prerađenog crvenog mesa koje je bogato zasićenim masnoćama i povećava loš holesterol – nazvan lipoprotein niske gustoće LDL – koji je povezan s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara”, pojašnjava Marvel.

“Način na koji se slanina obrađuje je kroz ‘sušenje’ svinjetine, što obično uključuje dodavanje soli, šećera i nitrata. Velike količine soli (ili natrija) korištene u ovoj obradi mogu povećati krvni tlak i zadržavanje tekućine, uzrokujući da srce radi jače kako bi pumpalo krv kroz tijelo. Povišeni krvni tlak ili hipertenzija također je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti”, upozorava Marvel, i dodaje kako se hemikalije koje se dodaju mesu, poput nitrata, povezuju s rakom i drugim zdravstvenim problemima, dodao je Marvel.

Piletina pržena u ulju

Pohana piletina možda je moderna stavka na jelovniku ovih dana, ali nije dobra za vaše srce.

“Jedina hrana koju rijetko jedem je pržena piletina”, rekao je dr. Sanjay Maniar, kardiolog iz Houstona, pojasnivši kako redovno jedenje pržene hrane povećat će rizik od srčanih bolesti i moždanog udara povećanjem količine zasićenih i trans masti u tijelu.

Ove nezdrave masti mogu povisiti LDL (loš holesterol) i sniziti HDL (dobar holesterol), koji služe kao blokovi za nakupljanje masnoća (aterosklerozu) u krvnim žilama u tijelu.

“Možete dobiti izvrstan okus dodavanjem svježeg začinskog bilja i pečenjem piletine na roštilju ili pečenjem umjesto prženja u dubokom ulju”, zaključuje Maniar.

Shutterstock

Krofne

Mnoge se krofne prže u uljima koja sadrže trans masti, što ih čini teškim za vaše srce, tvrdi dr. Jayne Morgan, kardiologinja iz Atlante.

“Trans masti podižu razinu holesterola i šećera u krvi, pridonoseći dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima i moždanom udaru”, kaže Morgan i ističe kako su transmasti na etiketama često ‘prerušene’ u djelomično hidrogenirana ulja, te preporučuje pažljivo iščitavanje sastojaka na etiketama proizvoda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!