Kivi je jedno od najpopularnijih egzotičnih vrsta voća u zimskom periodu između ostalog zbog količine C vitamina koji nam je potreban da se izborimo s raznim virozama, ali čini se da ga mnogi od nas “pogrešno” konzumiramo.
Ukoliko ste među onima koju ogule koru ovog voća i pojedu njegovu unutrašnjost, propustili ste glavni izvor korisnih materija za svoj organizam. Ispostavilo se da kivi ima i druge benefite za organizam.
Dr Karan Raj, koji se može pohvaliti s nevjerovatnih pet miliona pratitelja na TikToku, gdje dijeli razne savjete za svoju publiku, objasnio je u najnovijem videu kako su kožice kivija zapravo super korisne za probavu.
“Priroda je prilično pametna – kora većine voća ima netopiva vlakna koja se ponašaju kao grablje i čiste iz tvojih crijeva sav izmet”, kazao je u videu koji je ‘lajkan’ više od 100 hiljada puta u samo 24 sata.
Dalje pojašnjava kako unutrašnjost kivija sadrži topiva vlakna, ali ako pojedemo kivi s korom, dobit ćemo i netopiva i topiva vlakna, što je idealno.
Prema Healthlineu, konzumiranje dva kivija dnevno, zajedno s korom, može pomoći kod zatvora, jer dvije vrste vlakana koje sadrže mogu smanjiti vrijeme potrebno da hrana prođe kroz naš probavni sistem.
“Kivi nije samo super koristan za naša crijeva – mali plodovi su izuzetno bogati vitaminom C, a kivi osigurava preko 80 posto naših prosječnih dnevnih potreba za vitaminom C”, navodi se u tekstu.
Dr. Raj savjetuje da kivi temeljito operete prije konzumacije s korom.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!