Koje su najčešće nuspojave kod cjepiva protiv Covida-19?

Zdravlje 12. mar 202113:54 0 komentara
REUTERS/Molly Darlington

Uz dosadašnje preventivne mjere koje uključuju fizičku distancu, nošenje zaštitnih maski i pranje ruku, i cjepivo protiv covida-19 pomaže u borbi protiv pandemije koronavirusa. Učinkovitost cjepiva koja su za sada dostupna kreće se između 70% do 95%.

Pfizerovo cjepivo ima učinkovitost od 95%, Modernino od 94%, cjepivo AstraZeneca / Oxford pruža zaštitu od oko 70% već tri tjedna nakon primjene, a cjepivo Johnson & Johnson ima učinkovitost od 66%.

Ova cjepiva smanjuju i rizik od zaraze koronavirusom, a uz to smanjuju i rizik od razvoja težeg oblika bolesti kod osoba koje se zaraze koronavirusom.

Najčešće nuspojave

U velikim kliničkim ispitivanjima većina nuspojava bile su blage i obično traju samo nekoliko dana. Treba napomenuti da nuspojave ne moraju biti loš znak nego da to može ukazivati da tijelo gradi zaštitu protiv virusa.

Kod četiri spomenuta cjepiva najčešće nuspojave su:

– bol na mjestu uboda,
– bolni, natečeni limfni čvorovi na ruci na kojoj je cjepivo primijenjeno,
– umor,
– glavobolja,
– bolovi u mišićima ili zglobovima,
– mučnina i povraćanje,
– groznica ili vrućica.

Kod nekih osoba može se javiti anafilaksija, odnosno alergijska reakcija koja se uglavnom javlja kod osoba za koje se znalo da su u prošlosti imale ozbiljne reakcije na cjepivo. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procjenjuje da se anafilaksija može javiti u 11 slučajeva na miliju doza kod osoba koje primaju Pfizerovo cjepivo. Znakovi anafilaksije su otežano disanje, oticanje lica i grla, osip i nizak krvni tlak. Obično se javlja ubrzo nakon cijepljenja pa se zbog toga cijepljenje osobe promatraju 15 minuta nakon primjene cjepiva.

U nekim slučajevima došlo je do smrtnog ishoda, no potrebno je provesti detaljnu istragu kako bi se utvrdilo je li smrt povezana s cjepivom ili je u pitanju nešto drugo.

Nuspojave cjepiva nisu razlog da se izbjegava cijepljenje, navodi Harvard Health. Covid-19 je nepredvidljiva bolest, a informacije o cjepivima pokazuju da su ona sigurna i učinkovita. Nakon cijepljenja se mogu javiti blage nuspojave koje su obično kratkotrajne, a alergijske reakcije rijetko se javljaju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!