Koliko je opasna podvarijanta omikrona koja se širi Danskom?

Zdravlje 31. jan 202210:42 1 komentar
Shutterstock

Diljem svijeta ubrzano se širi nova podvarijanta omikrona, još zaraznija od već lako i brzo prenosive originalne verzije. Otkriveni su već deseci slučajeva nove podvarijante covida u gotovo polovici SAD-a, javljaju tamošnji mediji.

Gotovo polovica američkih država potvrdila je prisutnost varijante BA.2 s najmanje 127 poznatih slučajeva u cijeloj zemlji do petka, prema globalnoj bazi podataka koja prati varijante covida, javlja CNBC. Podvarijanta je preuzela primat u Danskoj, a ubrzano se širi i Velikom Britanijom.

Iako se proporcionalno povećao udio varijante BA.2 u odnosu na originalnu verziju omikrona, trenutno cirkulira na niskoj razini u SAD-u.

Podvarijanta je 1,5 puta prenosivija od izvornog soja omikrona, a znanstvenici ga nazivaju BA.1, objavio je Statens Serum Institut, koji nadzire širenje zaraznih bolesti u Danskoj. UK Health Security Agency, prema prvim dostupnim podacima, smatra da nova podvrsta ne smanjuje učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije, prenosi tportal.

“Trenutno nema dokaza za to da je vrsta BA.2 opasnija od varijante BA.1”, rekla je glasnogovornica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Kristen Nordlund.

BA.2 je prestigao izvorni soj omikron kao dominantnu varijantu u Danskoj u nekoliko tjedana, rekao je Troels Lillebaek, predsjednik skandinavskog nacionalnog odbora koji provodi nadzor varijanti covida.

BA.1 i BA.2 imaju mnogo razlika u svojim mutacijama u najvažnijim područjima. Zapravo, razlika između BA.1 i BA.2 veća je od razlike između izvornog ‘divljeg soja’ i alfa (vuhanske) varijante, prve velike mutacije koja je potaknula pandemiju.

Varijanta BA.2 ima pet jedinstvenih mutacija na ključnom dijelu šiljastog proteina koji virus koristi da se veže na ljudske stanice i napadne ih, rekao je Lillebaek za CNBC. Mutacije na ovom dijelu šiljka, koji je poznat kao domena za vezanje receptora, često su povezane s većom prenosivošću.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije označila BA.2 kao zabrinjavajuću varijantu. Međutim dužnosnici WHO-a su više puta upozoravali na pojavu nove varijante jer se omikron širi svijetom neviđenom brzinom. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, upozorila je u utorak da će sljedeća varijanta covida biti još prenosivija.

Van Kerkhove je kazala da je glavno pitanje hoće li buduće varijante izazivati slabije ili teže oblike bolesti.

Zasad nema dovoljno podataka da bi se utvrdilo može li BA.2 ponovno zaraziti ljude koji preboljeli izvorni omikron. Međutim prethodna infekcija vjerojatno bi pružila određeni imunitet na BA.2.

Pfizer i Moderna započeli su ovaj tjedan klinička ispitivanja cjepiva razvijenih za omikron, piše tportal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare